Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Porban az igazság

2012. július 15. 14:52 - regulat

9. E.on Délibáb félmaraton

Délután öt óra, Hortobágy. Szeles idő, harminckét fok, a hajam meg… Ki a bánatot érdekel a haja, amikor a dögségben lefutott egy félmaratont?

delibab.jpgElőször voltam a Hortobágyon. Délibáb nuku, viszont a színek már megint elmentek a verseny végére, pont úgy, mint tavaly a Nike után. Nem panaszkodni akarok, de valamit nagyon elcsesztem és halványlila gőzöm sincs arról, hogy mit.

Na jó, kezdjük az elejéről. Amikor hirtelen felindulásból beneveztem a 9. E.on Délibáb félmaratonra azt tudtam, hogy meleg lesz. Egy kevéssé aggódtam is, hiszen harminc fok feletti hőmérsékletben eddig csak az első félmaratonomat futottam, az meg pocsékságos lett, ráadásul ki is készítettem magam, mert nem mértem fel jól az erőviszonyokat. Az elmúlt két hét az erőviszonyokról szólt… Úgy éreztem nem érhet meglepetés. Edzésként futottam fémaratont 33 fokban száztizenhárom percen belül is, frissítés nélkül. És még jól is esett…

Szóval itt volt a szombat és családostul nekiindultunk a Hortobágynak, a terv egyszerű volt engem leszállítanak a rajthoz, ők mennek strandolni Poroszlóra, és fél ötre visszajönnek, hogy a befutónál ott legyenek. Szerintem jó ötlet volt. Nekik mindenképpen.

Úgy déltől vártam a többieket. Czeglédi Ferit, aki túrázott és akkor már a port taposta, meg a DK-sokat, akik 7, 14 illetve 21 kilométerre vállalkoztak. Megnéztem kétszer a lovas bemutatót és elvó’ttam, mint a befőtt [ja, az nem szereti a meleget! akkor] kovászos uborka, a napon, illetve a félárnyékban. Szolidan benyakaltam a rajtig majd két liter vizet, tehát ittam eleget.

Lenyomlak! – mosolyogtam a pusztára.

Lenyomlak! – mosolygott vissza a puszta.

puszta_otos.JPG

Az az igazság, hogy baromi lelkes voltam, bennem volt a futhatnék. Oly annyira, 4’30”-as tempóval kezdtem. Két kilométer után nem győztem visszafogni magam, hogy 37-38 perces körök voltak betervezve, nem hajtsam túl magam az elején. Baromi jó volt, már a látvány is, ahogy több száz láb veri fel a port a pusztán. Kivéve, azt a részt, amikor a szél ezt a felvert port a pofámba fútta… Na, de semmi sem lehet tökéletes. Ezt be is bizonyította egy turistákat szállító lovaskocsis, aki úgy hajtott közénk, hogy ketten majdnem felkenődtünk a kocsi oldalára. Morogtam is, hogy nem smarttal vagy b+! ez egy kicsit hosszabb jármű, ráadásul a meghajtás rúg is, meg harap is…

És már az első kör végén jártunk. Bakker, a harmincöt perc kicsit gyorsabb lett, mint terveztem, de üde és friss voltam, főleg miután a permetezős emberek lefújtak, mint parasztgazda a levéltetűt.

en_hortobagy.jpgMásodik kör. Nézetem, hogy köröttem mindenki csurom, meg vizes, én meg, aki izzadok, mint egy ló… én meg nem. Még a sprickolás utolsó cseppje is leszáradt rólam párszáz méter után.

Kezdődtek a helycserék, akik az első körben elrohantak mellettem, azokat kezdtem beérni.

Buli! Néha hajráztam egy-egy szembejövő ismerősnek, és nem értettem, hogy mi a bánatért féltem én a Hortobágytól. Jó, nem olyan egyenletes, mint a beton, de azonos hőmérsékletben nem is olyan meleg, hát még, ha a szél is szárít. A hűvösebb K&H-n ilyenkor már mindenem ázott a verejtékben.

Viszont azt éreztem, hogy kezdek vályogot köpni a portól. Második kör vége száztizenhárom perc. Remek. Biztos, ami bizonytalan, frissítettem. Kiöblítettem a szám, és isstam egy kék löttyöt…

Két kilométerrel később kezdett fájni a gyomrom. Basszus! Azt az ötöt, ami még hátra van, kibírom. Tizennyolc félnél, megint szájöblítés, mert ami bennem kavarog ki akar törni. Majd két perc séta… Jobban vagyok, és futok, baromi lassan, de futok. Sorban előznek vissza…

Utolsó spricni, célegyenes. Mosolygás kicsit vicsorgósan, de megy. Bent vagyok. 1:56:00-án belül. Ez úgy egy négy perccel rosszabb, mint amit terveztem. Család megvan. A már beért DK-sok megvannak. Minden happy, csak a színekkel van baj… kezdenek fakulni. Meg a gyomrom kavarog. Még megvárom a DKCSK befutóját, de rosszul vagyok… Indulunk. A 33-as út nem barátom. Minden kijön belőlem. Hol itt, hol ott… Az M3-as már nyugisabb. Pestig alszom. Utána kezdek éledezni. Minden ok.

Csak azt tudnám, hogy mi volt a hiba. A meleg, vagy az iso, vagy csak a frissítés önmaga? A Hortobágy nem tehet semmiről. Élveztem és le is nyomtam. De engem ki nyomott le?

 

 

ps. hogy a tanulságokat a címhez rendeljem: "Porban az igazság, sóban a vigasz..."

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr914657924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miksafut 2012.07.15. 16:29:14

Ez bizony mégiscsak a hőség volt, csak egy kis spéttel rúgott. Sima napszúrásnak is van ilyen hatása, de ha a frissítéskor nem vettél magadhoz némi sót és szőlőcukrot, akkor a vizet sem tudta rendesen feldolgozni a szervezeted. Só nélkül a víz a melegben nem épül be, csak átmegy rajtad. Ezt az UB-n én is megtapasztaltam.

Miksafut 2012.07.15. 18:39:18

@6. alabardos: És még valami, ami figyelmeztető jel lehet: ha nem izzadsz, akkor elromlott a személyes légkondid, vagyis nincs hőcserélős hűtés a bőrön át, ami szintén veszélyes tud lenni a nagy melegben: a felhevült test könnyebben vezet napszúráshoz.

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2012.07.15. 18:59:10

@Miksafut: A szél alaposan átvert, mert izzadtam én, csak a természetes légkondi szárított, mint a veszett fene. Ezt mutatta a futás után rám száradt só mennyiség is. Csak az volt a furcsa, hogy nem vagyok csatakos, mint szoktam...
A K&H után pl száraz pont nem volt rajtam. Általában a természetes hőcserélésemmel az a "baj", hogy sokallom. :) Most meg tök kellemesen szárított a szél.
Vagy ez is hasonló eredményre vezet, mintha nem izzadnék? Mert akkor ezt sem tudtam. És legközelebb erre is figyelnem kell.

molnarcili 2012.07.21. 01:47:43

Simán lehetett az iso is az oka. Én pl. sok ilyen műagyagot nem tudok meginni, megenni, mert ha nem hányok tőle, akkor a másik irányban távozik gyorsan és fájdalmasan. Nem tudom, konkrétan melyik anyagot nem bírom, de többen mondták már nekem, hogy ki tudják ezt vizsgálni. Én egyelőre csak a tiltólistámat hizlalom.

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2012.07.21. 06:43:37

@molnarcili: Az a baj, hogy eddig elméletileg nem volt gondom az isoval, de az is igaz, hogy félmaratonon, 30 fok alatt nem szoktam frissíteni... így nem igazán tudom, hogy valójában mi volt az oka. Most futnom kéne egy félmaratont hőségben úgy, hogy csak vízzel frissítek.
De, ha jobban belegondolok, inkább nem próbálnám - most - ki. :)

molnarcili 2012.07.21. 10:43:31

Igen, deduktíve végig lehetne tesztelni a körülményeket, kizárni szép sorban a lehetőségeket. Futnál közben néhány félmaratont... Edzésnek se rossz, és tiszta Sherlock Holmes! :-)

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2012.07.21. 17:53:36

@molnarcili: Gyakorlatilag ezt csinálom, de szerencsére nem jellemző a harminc fok feletti időben futott félmaraton. Az edzés, meg edzés, ott bennem van, hogy, ha nem megy akkor leállok... és? :)
süti beállítások módosítása