Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Forma

2012. szeptember 04. 22:00 - regulat

2012. harmincötödik hete

Kedd van. Rajtszám a hűtőre mágnesezve. Ülök a gép előtt, és öntöm magamba a gyulladáscsökkentőt. Qrva jó… Nem akarok a Heid dokihoz menni. Nem mondom kedves empatikus a doki, de valahogy nem vágyom a rendes évi hallójárat gyulladásra.

fussbp_2012.jpgÉrzem, hogy megúszom. Mert kell, oszt kész!

Beszéljünk inkább komoly dolgokról. Például arról a majd 53 kilométerről, ami a múlt héten közelebb vitt ahhoz, hogy vasárnap túl legyek az 1500. idén lefutott kilométeremen.

Eredetileg úgy volt… Hagyjuk az idei évben valahogy nem jöttek össze az edzések, ahogy terveztem. Például azzal, hogy Jászberényben borítottam a harmincnegyedik heti terveket, azzal lényegében borult a harmincötödik hét is.

Az biztos volt, hogy a résztávozással már nem bajlódom a (magyarosan mondva) nájkiig.

Erre a hétre 2x16 kilométer és 1x21 volt betervezve, méghozzá úgy, hogy a két rövidebb tempója öt percen belülire sikerüljön, a hosszabb meg ne sokkal menjen fölé. Ehhez már csak az időjárásfelelős támogatását kellett megnyerni. Jut eszembe, a meteo vasárnapra még mindig 25 fokot ígér, ami azért a reggel kilencórás rajra (Figyelem 9.00-kor lesz a rajt! Nem tízkor!) olyan két-három fokkal kevesebbel kecsegtet. [Tudom, álmodik a nyomor!]

Első rövidebb futás, kedd. Napsütés, 25 fok. Döbbenten vettem észre, hogy vagy megjött mindenki a nyaralásból, vagy lesz valami futóverseny a közeljövőben, mert meglepően sokan futottak a patak parton. Lelkes fiatalok. Sok vizet nem zavarnak, ez az utolsó hetük a szünetből. [Nem, nem vagyok kárörvendő! Nagyon.] Lett lévén, hogy novemberben [legkésőbb!] szeretném megfutni a száz perc alatti félmaratonomat, így a futásaim során már régóta hét kilométeres etapokkal számolok.

Nos, az első etap 34 perc lett. A második szintén. Ez amolyan határeset, mert egyrészt nem biztos, vagy inkább biztos, hogy nem tudok még most sem egyenletes tempót futni huszonegy kilométeren, másrészt, ha ezt a tempót meg tudom futni - már átlagban -, az akkor is olyan százkét perc. De PB-nek PB lenne… Ki is egyeztem magammal, hogy szeptemberre jó ez, persze ha jobb lenne, az jobb lenne.

Csütörtökön, immáron 27 fokban, úgy gondoltam, hogy ismétlés a tudás anyja. Megint tizenhat. Az első etapon nyertem egy egész percet. Ez feldobott, bár megismételni nem tudtam, különösen, hogy a csatornázási művek fűkaszáló és faöntöző brigádja egyaránt képviseltette magát. Milyen az már hogy a kerékpárút – ahol én futok, mások bringáznak… a kutyasétáltatók le vannak ejtve, ők nem számítanak. Illetve, de. Akadály szerepkörben. – Szóval, a kerékpárút teljes szélességét elfoglalja jobbról a faöntöző multicar, balról a kaszálógép, méghozzá azzal a szándékkal parkolnak egymás mellet, hogy a vezetők békésen tudjanak beszélgetni szendvicselés közben. Tudom, kerüljem ki őket… Pedig ha csak nem egymás mellé állnának, akkor mindenki kényelmesen elférne. Ja, hogy akkor a pofázáshoz ki kéne szállni az egyiknek. Örüljek, hogy dolgoznak, nem?

omni_10.JPGMég így is tíz egész másodperccel jobb lett az átlagtempóm, mint kedden. Lehet, hogy elcsesztem a formaidőzítést?

Szombat felhős ég, 23 fok… Lehetne ezt kérni kilencedikére?

Azt hiszem a formaidőzítés tényleg el lett baltázva [ez a baltázás most tényleg minden politikai felhang nélküli kifejezés. Jó?!] úgy éreztem nem megy, pedig az idő engem pártol, csak hát a félmaratonos útvonalon ott van az a kilenc kilométer földút Pécel irányában. Az órát inkább nem is néztem, csak a jó időt próbáltam élvezni. Meg azt, hogy a két nappal korábban szidott fűnyíró brigád arra is járt és megkurtította a flórát, meg elüldözte a faunát, de az nem igazán zavar. Futok, és nem természetfotózok. A megkurtított flóra jó. Nem kapkod mindenféle inda meg gaz az ember bokája után. A frissen kurtított flóra szar. Az szaglik belőle. Hja kérem, a fauna nem szedi össze maga után…

Szokásos 34 perc az első etap, 35 a második. És 35 a harmadik is! Basszus ez azért nem sűrűn fordult elő velem, hogy az egy kis tereppel megfejelt hosszú futáson öt percen belüli tempót futok.

Azé’ csak nem toltam el… Remélem.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr654755693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kg_kilo 2012.09.05. 11:18:38

Gyulladascsokkento = whisky, jofajta skot anyag.

A dram a day keeps the doc away :)

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2012.09.05. 16:26:10

@kg_kilo: Mer' ha még pálinkát javallanál... nem vagyok égetett maláta párti. :)

kg_kilo 2012.09.05. 18:03:10

Az baj, mert a pálinka csak romba dönt - de a maláta, no az felemel :D
süti beállítások módosítása