Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Sárkányhajóval a budira?

2014. július 02. 08:00 - regulat

Tulajdonképpen abban minden résztvevő egyetért – szerintem – hogy ez a mozgás éjszakája, nem volt egy rossz ötlet. Sőt! ...és kell még ilyen… és biztos, hogy minden ilyen eseménynél akad egy-két apróság, ami esetleg elrontja egyesek örömét. Mint az enyémet, de remélem, hogy kisebbségben maradok.

mozgas_ejszakaja.jpgAz, hogy most ugyan morgok, az nem az esemény lehúzása a cél. Csak a bosszúságok felsorolása, hogy hátha van benne a jövőre nézve hasznosítható információ…

Szóval kezdem ott, hogy én személy szerint csak a közösségi futáson vettem részt, videót és képeket láttam a zumbáról, meg salsáról, meg spiningről… azokat meg kellett volna nézni élőben is. A nagyobb futós eseményeken is látványos elem a közös bemelegítés (célja és haszna a hangulat… más semmi) itt is jó lehetett, ahogy a Hősök terén ritmusra hullámzik a tömeg. Igazi látványos éjszakai buli...

Na de, térjünk vissza a címre, az esemény jogos dicséretét úgyis elzengték már jó páran. Az oké, hogy nem ezt vártam... de ennek az invitálásnak nem tudtam ellenállni (figyelem! megtévesztő reklám következik!, amikor több ezren vannak a téren egyáltalán nem ilyen!):

Szép szellős este... már a klipben.

Tudtam én, hogy tömeg lesz, amit eleve nehezen viselek...

Egy tömegrendezvényen meg a budi, igenis lényegi kérdés. És az el lett cseszve. Onnan indulunk, hogy a toi-toiokat, legalábbis a Vajdahunyadvár mellett, szigorúan úgy helyezték el, hogy fény ne érje őket (mert világítás nincs ugye bennük, de a tetőn át jönne a fény, ha lenne...)… fejlámpát meg nem visz az ember a vizeléshez, már alapesetben. Persze egy pasinak félre lehet(ne) állni egy fa mellé. Szép szolidan, de egy több eres rendezvényen nem kéne összehugyozni a ligetet, hogy utána napokig ammónia felhőben ússzon.

Irány a rendezvény hivatalos, és karszalaggal ingyen igénybe vehető angol wc-je a műjégpálya épületében. Először a híd , azaz a Városliget Café felől közelítettünk, de mellékhelység előtt kordon és biztonsági őr állta el az utat. A jóember hivatalának teljes tudatában közli, hogy ez kijárat, majd azt, hogy befelé csak wc-kártyával... amit a pincérek adnak fogyasztás esetén… tehát egyek igyak, hogy igénybe vehessem azt, amire amúgy jogosult vagyok… khmm…

Az egy másik történet, hogy csak szereztünk kártyát, bejutottunk. Hurrá!

Mennénk kifelé a másik azaz a Szaft irányába… Megint marconákok. Nem lehet, mert onnan csak befelé, és csak azoknak, akik sárkányhajóznának. Vagyis klotyóhasználat vagy fogyasztással, vagy sárkányhajózással lehetséges…

És az ember ne legyen morcos…

Főleg akkor, ha ez után a futásra várva azt hallja a szpíkertől, hogy először a fogyisok indulnak.

Nem, nem a túlsúlyos fogyókúrázók, hanem a kerekesszékesek. Jó hogy nem egyből ny… [na ezt inkább nem] Szerintem alapvetően elvárható, hogy ez ilyen rendezvény szpíkere ne legyen orbitális tahó. Még akkor sem, ha csak jópofizni akart. Ez így ízléstelen lett.

Aztán vártunk, meg vártunk, hogy végre elindulhasson az a közösségi futás, amivel nem tudok mit kezdeni. Mert…

  • mert úgy tűnik, hogy a szervező sem tudta, hogy most mit is akar. Jó lett volna egy közösségi futás, előre közölt tempóval lazán kocogva… Most őszintén minek kellett rohanni és lecsengetni a futókat, hogy pálya, amikor ez nem verseny volt… mert kb öten vették annak.
  • mert, másfél kilométer az Andrássyn, már tömegben nem akkor élmény, még akkor sem, ha bevág eléd egy troli az Izabellánál… viszont ilyenkor mekkora élmény lehetett volna a rakpart, mert látod a kivilágított várat, vagy várost a túl parton, a kivilágított hidakat… na ez nem volt benne a programban, viszont megkerültük a töksötét ligetet.
  • mert az volt az érzésem, hogy azért van a programban futás, meg kerékpár, mert futni, meg bringázni divatos… értelme viszont nem sok volt.

Így utólag azt mondom, hogy nem kellett volna, sem a futás, sem a bringa. Semmi olyan, ami táv igényes…

Kellett a zumba, a salsa, meg minden közös ugrálós, táncolós izé, ami élmény… ami buli.

Az volt az érzésem, hogy ezzel a tíz sportággal túl nagyot haraptak a szervezők, ami még fényes nappal sem ment volna… így éjnek évadján meg pláne.

És mielőtt valaki még azt mondaná, hogy örüljek, meg meg ingyé’ volt, és ahhoz képest…

Halkan jegyzem meg, hogy örülök, de amit részben az adómból fizetnek, az nincs ingyé’. És ha valamit jól, vagy csak jobban lehet csinálni ugyanannyiért, akkor mindenkinek jobb a szájíze, ha jobban csinálják. Ezt meg lehet jobban.

És remélem fogják is…

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr526459895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hidegchaco 2014.09.03. 20:38:12

(Te jó ég, ehhez a rendezvényhez készült egy ilyen reklámfilm is?)

Amennyire én tudom, a "mozgás éjszakája" az Országos Egészségfejlesztési Intézet (van, aki ezen intézmény áldásos munkájának pozitív hatásait ne ismerné?) produktuma. Egyrészt kellenek az ilyen mega-rendezvények, mert sok olyan ember is eljön, akit másképp talán nem lehet sporttevékenységbe bevonni, másrészt egy fecske nem csinál nyarat (hosszabb távú, mód- és rendszeres melóval azért többet lehet elérni, mint látványos, de ad hoc ötletelgetéssel és csillivilli kirakat-feszkókkal), harmadrészt pedig teljesen igazad van abban, hogy a rendezvény túlnőtt a szervezők kapacitásain. Néhány dolog, amit futóként tapasztaltam (a Te észrevételeiden túl):
- öltözősátor nem volt (többletköltséget gyakorlatilag nem jelentett volna, és esetleg nem mindenki akar átizzadt ruhában éjszakai buszozni)
- a csomagmegőrző fizetős volt, amivel semmi baj, ha 1) előre meghirdetik, és az ember visz magával annyi aprót, amennyi kell 2) nem írnak minden hátizsákhoz kézzel nyugtát, ami a korlátozott humán erőforrások miatt (egy ember ír, egy másik addig elviszi a csomagot, azaz összesen ketten dolgoztak egy sátornál) óriási sorok torlódtak fel
- a csomagmegőrző mellett volt külön értékmegőrző is, ami a látottak alapján csak annyiban különbözött a csomagmegőrzőtől, hogy kb. 2x áron vették be a csomagokat...
- a rajtot totál elbénázták, mindenki mást mondott arról, hogy a két táv egyszerre indul-e avagy az egyik csak a másik után
- elbénázták rögtön a felvezetést is, a mezőny eleje nem tudta, hogy a Dózsa Györgyre kikanyarodva fusson-e egyenesen, vagy kanyarodjon rá az Andrássyra, mert nem voltak felvezetés, irányítás
- elbénázták az Andrássyn a fordítót is, a mezőny egy részét hamarabb fordították vissza, mint a később érkezőket
- és elbénázták a második kört futók útvonalának biztosítását is: amikor odaértem a rajt/célvonalhoz, ott akkora tömeg tolongott, hogy megálltam, mert semmilyen futófolyosót nem láttam, és az eddigi szerencsétlenkedések után azt hittem, ennyi volt, nem futunk többet. Amikor ismerősök meggyőztek, hogy mégis van még egy kör, követtem az előttem futókat, akik viszont balról kerülték a Hősök terén lévő szoborcsoportot (ismétlem, semmi jele nem volt futófolyosónak), így tollaslabdázók zsúfolt tömegén, kimondottan balesetveszélyes körülmények között verekedtük át magunkat a Dózsa György útig.

És ez csak annyi, ami x hónap után most eszembe jutott :(

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2014.09.04. 08:11:02

@Enemy No 1: De valakinek biztosan megérte...
Fenntartom, nem az ötlettel van a hiba, ráadásul azt pedzegették még utána, hogy lesz több kisebb mozgás éjszakája a nyár folyamán... hát én nem vettem észre.
süti beállítások módosítása