Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Túra, keserű szájízzel

2014. augusztus 23. 12:50 - regulat

Kezdő túrázóként nem tudom, hogy mekkora a respektje a Budapest kupának. nem tudom, hogy a korábbi években (hiszen most kerül hetedszer megrendezésre) hány túrából állt a sorozat. Az viszont biztos, hogy az idei 71 túrából 11-et „Együtt a Magyar Családokért néven a „Mindenre van megoldás” Családsegítő Karitatív egyesület rendez.

Én sok jót bizony nem hallottam ezekről a túrákról. Bár a blog szerzői sem vettek részt egyiken sem, most viszont Geri küldött egy beszámolót, ami az eddig hallottakat erősíti...

levél.jpgA múlt hétvégén az Együtt a Magyar Családokért! Teljesítménytúra a Budai-hegységben 14 nevű teljesítménytúrán vettünk részt. Hogy is fogalmazzak? Vegyes érzelmekkel távoztunk...

Kicsit távolabbról indítok:

Pár hónapja egy, hát, nem túl jól megszervezett rajtoltatású túrán, az egyik túratárs, a szervezőktől, azon kérdésre, hogy hányadszor szervezik a túrát, azt a választ kapta, hogy először. Erre csak annyit mondott: "Lehet, hogy nem kellene erőltetni...". Szerintem ez az amúgy lelkes önkénteseknek sem esett jól illetve nekem sem tetszett. Ha nem tetszik, ne jöjjön oda, de beszólni azért nem kell. A javító szándék nem volt meg benne, az volt a baj, hanem csak cél nélkül csúnyán rontotta a hangulatot.
Nos, én ezt mindenképp szeretném elkerülni, mert bármennyire is akadtak kifogásaim a túrával kapcsolatban, mindenképp jó dolog, hogy szerveznek ilyesmit és főleg jó dolog, hogy egy alapítvány jellegű szervezetet lehet vele támogatni, így én az alábbiakat is javító szándékú kritikaként írom le, nem célom megbántani vele senkit.

Ami viszont a tényeket illeti, azok elég makacs dolgok.

Az útvonal: nekem furcsa volt, hogy szinte bármerre indul az ember a Szépjuhásznétól, percek alatt gyönyörű helyekre juthat el, ám itt mégis a túra útvonalának kb. 40%-a városban vezetett. Utcák, kereszteződések, autók. Nem értettem, hogy mi benne a pláne. Talán az útvonalhoz tartozik, hogy eredetileg is csak a 2 EP közül az egyiken lett volna pontőr, de végül ott is csak egy "pontőr beteg, olvasd le ezt meg azt" felirat fogadta a túrázót. Végig turistaútvonalon vezetett a túra, így szalagozás sehol, bár erre nem is feltétlenül lett volna szükség, az igaz.

A "frissítés": hát, az nem volt... Akkor hány pont? A viccet félretéve, az útvonalon (ok, csak 13 km) sehol semmi és senki, és a célban is inkább ne lett volna kitéve semmi. Egy derékig érő asztalon 3 száraz szelet kenyér, egy vajas doboz meg egy (műanyag) zsíros doboz és egy nagy kés. 1-2 hatalmas ballonban valami szörp, de azok lent a földön. Szóval enyhén szólva sem jött meg az ember kedve egy kis energiapótláshoz. Akkor inkább ne legyen, ha csak ez fér bele (nem anyagilag, erőfeszítésileg...)! De ami igazán zavart, hogy nem került volna semmibe egy normális asztal, meg egy kis odafigyelés...

cske.jpgAz itiner: Nem értem, miért nem volt egyáltalán táblázatos része. A szöveges rész úgy ahogy logikus volt (bár abban is voltak hibák, tehát pl. "X jelzés követése Y-ig majd jelzésváltás", miközben a jelzésváltás ~300 méterrel Y előtt megtörtént már). Nagyon hiányzott, hogy még az EP-k távolsága, az eddig megtett út vagy szintemelkedés sem volt leírva sehova. Semmilyen résztáv. Ez azért egy Google Maps-al is kb. 10 perces munka lett volna, a papíron volt még hely, tehát ez sem pénzkérdése volt.

A kitűző: Szintén nem kritizálni akarom, de "inkább akkor ne legyen". Elkértek érte plusz pénzt és akkor egy, az egyesületet hirdető kitűzőt adtak. Sem az, hogy túrán kapta az ember, vagy milyen alkalomból, sem egy évszám, semmi nincs rajta...

Az oklevél: értem én, hogy a támogatás a cél, így a költségekcsökkentése fontos, nem is várnék fotópapírra nyomtatott hiper-szuper dolgot, de azért az, hogy egy éppen csak fénymásolópapírnál picivel vastagabb, ám félig üres tonerrel nyomtatott, majd ollóval (kézzel) kettévágott lapot adnak a teljesítésért, elég lelombozó volt a végére. Arról nem beszélve, hogy a célban nem írták rá a célba érkezés idejét sem az itinerre pl.

Összefoglalva sajnos azt kell mondanom, hogy sok-sok ponton lehetne javítani ezen a túrán, és ami a bosszantó, hogy ezek túlnyomó többsége nem pénzkérdés, hanem csak egy kis odafigyelés lenne. Kicsit azt érzem, hogy a szervezők, azon kívül, hogy nyomtattak X darab itinert és oklevelet, nem igazán nyújtottak semmit. Végig az a benyomásom volt, hogy a túrázó igazán csak teher, nem érte
van az egész; mindenki, aki ott van és túrázik, csak kikerülhetetlen rossz...

Nem Geri az első (és félek nem is az utolsó), aki úgy érzi, hogy bár „Mindenre van megoldás”, mint azt az egyesület is hirdeti a nevében, nem mindegy, hogy milyen. Kirándulni is lehet, meg adakozni is… nem kell hozzá teljesítménytúrát szervezni, főleg nem olyat, amitől a túrázó keserű szájízzel távozik.

 

(kép forrása: https://www.facebook.com/cske01)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr326628495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása