Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

TA-RAM 25,5

2015. március 28. 04:35 - regulat

Fővárosi lévén a kényelem ismét a Budai-hegyekbe vitt túrázni március harmadik hétvégéjén. Kimondottan futási céllal. Elsőre itiner nélkül kellett legyőzni a Széll Kálmánról elnevezett Moszkva teret, no az nem volt egyszerű, de lényegében egész gyorsan felértem a Szépjuhásznéhoz.

taram.jpgA választás ezúttal a TAvaszi-iRAM, azaz TA-RAM 25,5 elnevezésű (MTSZ pont: 57,5; rendező: Sarokkő Egyesület) túrára vitt, amit jobbára futva szándékoztam teljesíteni.

Gyors számolgatás után, arra a következtetésre jutottam, hogy mintegy 190 perc alatt teljesíthető a táv. Különben írtam már, hogy tapasztalatom szerint a Sarokkő túrái általában futóbarát túrák.

Nevezés után megkaptam az itinert; egy térképet a hátulján szintrajzzal, és a ellenőrzőpontok közötti távolságokat szintemelkedést tartalmazó táblázattal; meg ugye a pecsételős papírt.

Az egyértelmű volt, hogy táblázatból nem fogok tudni futni, mert az nem tartalmazza a szakasz turistajelzéseit, de a térképről remekül követhetőek voltak. Így térképről minimális hozzáolvasással (és persze egy kevés helyismerettel) könnyen futható volt a túra.

Elindultam.

Tulajdonképpen nem is emlékszem olyan túrára, ami a piros kereszt, sárga kereszten indult volna Makkosmária felé. Bevallom élveztem, hogy kivételesen nem kaptatón kell indulni. Inkább arra kellett figyelnem, hogy ne fussam el az első kilométereket, mert kell némi energia az út végére is. Makkosmárián túl egészen a Végvári-szikláig pihenő üzemmódban kocogtam. Ott meg inkább gyalogoltam felfelé...

És jött a sárga.

Hát nem vagyok egy Dorothy, de még csak Toto kutya sem, hogy mindig a sárga úton. Nem. Nekem a sárga úttól fóbiám van.

Nem mondom, gyönyörű útvonal, de ahogy kiér Nagyszénászug mellé gyakorlatilag rézsün is fut, meg keskeny is, sőt néhol lemarta az erózió… nekem meg tériszonyom van. Ok, eddig még mindig sikerült leküzdeni, de nem az a happy run.

Mint ahogy a Sorrento-szikláihoz vezető kaptató sem az, már ha sáros a talaj. Most nem volt az. Ilyenkor csak szép. Különösen, hogy se előttem, se mögöttem senki…

sorrento_fele.jpg

A további utat a Huszonnégykörös-hegyig hasonló okokból nem szívelem, pedig szép… A Törökugrató látványa különösen, pláne, hogy oda most nem kell felmenni.

torokugrato.jpg

Visszafelé irány Farkas-hegy. A Vitorlázó-emlékmű… ez a környék annyira jelzés hiányos, hogy itt azért akadtam össze olyan túratárssal, aki bajban volt, hogy merre van az arra… Én csak a szelet átkoztam. Át Csillebércre. Elfáradtam.

Mondjuk erre Csillebércen ébredtem rá, de akkor és ott eltörpült az mellett, hogy a széltől fáj a fülem, és ki tudja miért, a gyomrom. Inkább nem ettem, nem ittam. Majd a célban. Elvégre az alig hét kilométer. Alig….

A Makkosmáriára visszavezető lejtőn a gyomrom rendeződött… az erdőben a fülem sem fájt. Utolsó előtti pecsét… Maradt cca öt kilométer, még százkilencven méternyi szintemelkedéssel, de a Kis-Kőfejtől már csak lejtő van. Ezzel vigasztaltam magam…

Aztán egyszer csak már a Szépjuhásznénál voltam a parkolóban. Órát lenyomtam. Oklevél, jelvény… tea… virsli és tea… tea… tea… azt hiszem szomjas lettem a túra végére. Igen, az idő, mint utólag kiderült, pont 3:10:00

A masszázst (igen, ilyen is járt a nevezésért) kihagytam.

Jó volt, na!

De azért értékeljünk: Itiner: Mint említettem igazán használható, de én akkor is jobban szeretek táblázatból futni. Ez egy erős 4 pont. Útvonal teljesen jól követhető, egyedül Farkas-hegynél jött volna jól segítség… de ott más sem szokott szalagozni emlékeim szerint. Jár az 5 pont. Frissítés: tekintettel arra, hogy nekem nem annyira lényegesek a menet közben osztogatott jutalomfalatok, mint a végén most (is) a tea… 5 pont. Az ottfelejtési faktor a Sarokkőnél nem játszik (de nem is akarom kipróbálni) az is 5 pont. Összesen: 19 pont a húszból.

 

 

- a bejegyzés szerkesztett változata a sportosan.com portálon olvasható -

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr447301215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása