Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Új helyszínen a Mozdulj Soroksár

2015. május 02. 06:49 - regulat

Azt hiszem, négyes fóbiám van. Kezdődött ez azzal, hogy ugye útálok negyedik lenni. Akkor már inkább utolsó. Tavaly például korosztályos negyedik lettem a XX. Mozdulj Soroksár terepfutáson.

sportosan_sori_rajtszam.jpg…azaz harmadik, csak homokszem került a gépezetbe. Ez orvosolandó az idén tavasszal kaptam egy ingyenes indulási lehetőséget. [Aki nem emlékezne, vagy csak kíváncsi.] Tehát beneveztem. Már a XXI. Mozdulj Soroksárra… és ez lett a rajtszámom. Hogy a tagadás tagadását elkerüljem, nem rossz, csak ómen. Így egyszerűen.

Meg aztán a Vivicittá tömege után adta magát, hogy valami kisebb versenyt válasszak, és azt hiszem sikerült a hétvégi kínálatból a legkisebbet kifogni. (A hosszabb távon 5 hölgy és 16 férfi indult.)

Két éve véletlenül fedeztem fel magamnak a soroksári versenyeket. Évente kettő, egy tavasszal, egy ősszel. Egy dolog érthetetlen számomra, hogy mindig is kevés volt a résztvevő, pedig sem a hat sem a három kilométer nem egy legyőzhetetlen táv.

Az ember azt gondolná, főleg a Lőrincen megszokott résztvevő létszámból, hogy itt is sokan lesznek. …és nem. Asz’szem valamit javítani kéne a marketingen.

Szóval most negyedszerre ismét elmentem, az immár XXI. alkalommal megrendezett Mozdulj Soroksár duatlon és terepfutó versenyre.

Az a verseny most különben is meglepetést ígért, hiszen az általam megszokott soroksári sportcsarnok melletti helyszínről, rendezvény miatt a verseny átköltözött a Molnár-szigetre az egykori napközis tábor helyén lévő Tündérkertbe.

Tulajdonképpen, ha Soroksáron laknék, nagyon sokat járnék ide. Ez egy jó hely… lesz, mert még folyamatban van a kiépítése. De tulajdonképpen már jó.

A tízórás rajt előtt érkeztem, és meglepődve láttam, hogy még a szokásosnál is kevesebben leszünk, de legalább a mezőny erős lesz. Azt örömmel konstatáltam, hogy a pálya kijelöléssel a rendezők sokkal barátságosabbak, mint én. Itt az útvonalban nincs domb… de lehetett volna lépcső.

Tulajdonképpen az útvonalat még a rajt előtt nagyjából megnézve, vérmesen apadtak a tempóra vonatkozó terveim. Négy húszról indultam… de a tavaszi napsütésben már kiegyeztem magammal a tíz másodperccel lassabb kilométerekben. Hat kilométer, huszonhét percen belül.

Szerintem jó terv.

Az útvonal sok kanyar, vegyes talaj… még jó, hogy a Meder utca lépcsői nem kerültek bele az útvonalba. A rajtnál (ez belátom talán hiba volt) nem erőltettem meg magam, akárcsak Rákoscsabán, holott hat kilométer az kicsit gyorsabb rajtot kívánna, mint a huszonegy.

Az első kilométer végére kialakult valami sorrend és az látszott, hogy nagy változások nem lehetnek benne, mert nem vagyunk annyian. 4’12”, 4’14”

sportosan_sori_utvonal.jpg

Tulajdonképpen a második kilométer végére úgy éreztem, hogy elfáradtam. Még azért megelőztem egy rövid távos fiatalembert, kiszúrtam, hogy kit kéne még megelőzni… bár a dobogó közelében akkor sem leszek. És letudtuk az első kört.

Folyamatosan lassultam. 4’26”, 4’30”…

És közben egy fiatalember egyenletes tempóval elhúzott mellettem. Simán.

Azt tudtam, hogy nem lesz hat ez a hat kilométer, és azt is, hogy a célgörbében [Mert valahogy sehol nem divat a hosszú, jól kifutható célegyenes. Na, mindegy!] még tudok valamennyit erősíteni.

De beláttam, hogy az első kör végén nyúlnak választott sporttársat még értelme sincs megpróbálni befogni. Márpedig anélkül nem érem utol.

sportosan_sori_terkep.jpg…és ettől olyan nyugodt lettem. Már hogy nem maradok le a dobogóról, hanem a közelében sem leszek. És két másodperccel a „nyulam” után befutottam a célba…

23:44 5,4 kilométer

Határozottan jól esett.

...és végre nem lettem negyedik!

Jövök ősszel is, legyen a helyszín a Sportcsarnok (annak jobban örülnék), vagy a Tündérkert a Molnár-szigeten.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr527413704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enne mi? 2015.05.04. 20:23:44

Jómagam igyekszem minden budapesti, vagy Bp. környéki futóversenyt kipróbálni, de tény, Soroksáron eddig mindössze egyszer voltam: évekkel ezelőtt egy utcai futóversenyen (a Hősök tere mellől indult), illetve ha a tavalyi Duna-közeli, kerékpárutas kis nomád futást ideszámítom (aminek a rajtja még inkább talán Pesterzsébet?), akkor kétszer. Valóban érdekes, miért nincs / nem volt több induló, a rajtszám alapján komoly szponzorokban sem volt hiány. A magam részéről az információ-hiány a fő ok, nincs semmi kifogásom Soroksár ellen...

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2015.05.04. 21:15:37

@enne mi?: Alapvetően az a véleményem, hogy az ilyen mezeifutás jellegű versenyek a legjobbak arra, hogy a környékbeli iskolások kedvet kapjanak a sportoláshoz. Itt a legtöbb iskolást az utóbbi versenyeken akkor láttam, amikor a csepeli öttusázók is eljöttek...

enne mi? 2015.05.10. 20:05:22

@regulat: Ma voltam Rákoskeresztúron, a Prémiumkupa-futamon. Ott is alig volt ember, pedig egész jó szervezés, egész jó útvonal, és egész jól sütött a nap... nem értem... :(

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2015.05.10. 20:29:55

@enne mi?: Az utóbbit értem. Az egyesületünkből néhányan elgondolkodtunk rajta, és arra a megállapításra jutottunk, hogy azon a helyszínen, azon az útvonalon, helyszíni nevezéssel sem ér többet a verseny 2000 forintnál. Főleg, hogy a díjakat alapból viszik a Gepárdok. :)

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2015.05.10. 20:31:48

@enne mi?: Szóval jelen felállásban én sem megyek Keresztúrra, mert nem ár/érték arányos a verseny... ráadásul az elsőnél mégsem volt chipes időmérés, csak felvezető cabrio BMW...

enne mi? 2015.05.11. 21:55:54

@regulat: jogos, nem olcsó, még előnevezés esetén sem. Viszont ha valaki szombaton lefutotta az ingyenes EU-11-et, akkor már 2 rendezvényre oszlik meg a díj :) illetve én hajlamos vagyok akár egy néhány km-es versenyért is igen sokat autózni (nyerés, helyezés minimális esélye nélkül), és ott sem számolom az üzemanyagköltséget, ez meg azért mégiscsak Bpesten van..
Chipes időmérés most sem volt, de gepárdok sem, ha a Sashegyiekre gondolsz.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2015.05.12. 06:51:43

@enne mi?: Igen rájuk gondoltam, de a költségmegosztó, számításodat meghagyom neked.
Sem az EU 11, sem a prémiumkupa, nem olyan minőségű rendezvény, ahol a szolgáltatást olyannak találom, amiért elmennék rá. A Futapest Kartali eseménye már inkább szimpatikus volt, de maradtam a Budai 50-nél.

Mivel a prémium kupát eleve chipesnek hirdették meg, és annak a költsége része a nevezési díjnak, így még felháborítóbb. A versenyszervezés szolgáltatás, és ezek szerint az övék rossz.

enne mi? 2015.05.12. 21:21:41

@regulat: "Sem az EU 11 (...), nem olyan minőségű rendezvény, ahol a szolgáltatást olyannak találom, amiért elmennék rá."

Azért kicsit vicces et egy olyan blogon olvasni, amelynek nyitóképe a tavalyi EU-10 futásról származik :)))))

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2015.05.12. 22:28:14

@enne mi?: Az egy kép.
Szerintem jó.
Nem úgy, mint a rendezvény....
süti beállítások módosítása