Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Pilisi trapp

2015. augusztus 22. 20:54 - regulat

bejárásmód

Kirándulás a másik oldalra. Annyiszor írtam már résztvevői szemszögből túrákról, hogy épp itt volt az ideje annak, hogy – ha csak érintőlegesen is – de belekóstoljak a másik oldal feladatába. Bejárni voltam, és nyugodtan mondhatom, hogy ha valaki 29-én a Pilisben túrázna vagy futna egy jót… tudok egy programot.

p25.jpgMég tavasszal kikerült a blogra egy poszt Futók, kocogók kíméljenek címmel. A véleményemet és az felajánlást, hogy ha kell, megyek bejárni, egyaránt komolyan gondoltam. Nos a BTSSZ elnökasszonya úgy gondolta, hogy komolyan vesznek, így meghívtak az augusztus 29-ére meghirdetett Pilisi trapp rövid távjának a bejárására.

Éltem a lehetőséggel.

Így ez a poszt egyrészt beszámoló, másrészt ajánló lett.

Komolyan. [Nem, nem vettek meg, de tetszett, amit láttam, hallottam]

…és remélem, hogy a résztvevők nem bánják meg, hogy elmennek.

Azt kapásból, jelezném, hogy a pontokat most tényleg futóbarát tempóban fogják nyitni, így a lassabb futóknak már fél nyolcas, a gyorsabbaknak fél kilences indulással, már lehet is indulni Dobogókő felé. Akinek rakéta van a lábában, az azért várjon tízig. Már ha nem lesz égszakadás. De olyat nem ígér a meteo.

Tehát, indulás Pilisszentkereszt Felső kocsma, balra, vissza Pomáz felé a sárga kereszten, majd egy balkanyarral irány a Szent-kút. Aki a forrásvizet jobban szereti, mint az otthonit az jobban jár, ha idáig nem hoz innivalót, vagy itt lecseréli a készleteit.

p25kut.jpg

Innen a Pomáz körül-belül túráról ismert útvonalat követtük a kék kereszten felfelé… és jött a meglepetés. Az eredeti útvonal egy elágazásnál válik ketté a sárga sáv és a kék kereszt, és megy mind a kettő Dobogókőre. Váltottunk balra, azaz a sárga sávra és becsatlakoztunk egy zöld kerékpárútként jelölt erdészeti útba. Aztán a sárga letért jobbra, párhuzamosan… járhatatlanul. Mivel a zöld kerékpár jelzés egy térképünkön sem szerepelt (sőt még a turistautak.hu-n sem találom, bár ez már gyanúsan az én bénázásomnak tűnik…) és a sárga jelet sem láttuk sehol, nyolcszáz méter után visszafordultunk, és a jól járható kék kereszten mentünk fel Dobogókőre.

Namármost az van, hogy remélem, az itinerbe a kék kereszt kerül be útvonalként, akkor csak arra kell figyelni, hogy van egy rész, ahol ritka a jelzés, de visz a kitaposott ösvény, illetve egy aszfaltos részen balra kell fordulni, az olyan öt kilométernél van. Illetve akad némi marasztaló szeder…

Ha végül mégis az eredeti útvonal marad, akkor remélem lesz szalagozás, amíg a sárga nem járható, de akkor ez a látvány kimarad... ehhez a kék kereszt kell.

p25dobogoko.jpg

Dobogókőtől piros sáv, majd zöld kereszt balra…

Az a helyzet, hogy ha valahol káromkodni kezd az egyszeri, helyismerettel nem rendelkező túrázó, akkor ez a szakasz lesz az. Olyan mesebeli itt a zöld kereszt. Hol volt, hol nem volt… Na jó, van benne vadregény is.

p25pocsoly.jpg

Mellesmeg igazából itt volt először nyoma, hogy az elmúlt napokban nem kevés eső esett. De ez sem volt vészes… Igazából ahol az út becsatlakozik a kék Mária-útba… onnan jobb barát a Mária-út jelzése. A Hoffmann vadász-ház például gyönyörű, de a parkoló túloldalán, a tanösvényen folytatódó jelzést könnyű benézni.

Az égett hársnál szemben ismét jelzésváltás, az itiner és a jelzések simán visznek tovább a Pálos kolostor romja mellett be Pilisszentlélekre

p25palos.jpg

Pilisszentléleknél újra a zöld kereszt (frissen festve, jól láthatóan) azon fel a gyönyörűen felújított Sasfészek kulcsosházhoz.

 

Ha zöld kereszt, akkor van benne olyan rész, amire nem árt figyelni. Miközben talpalunk felfele egyszer csak a jelzés azt mutatja, hogy az út kanyarodik balra, de út az nem igazán van. Látszólag. Úgy húsz méterrel arrébb ott a lépcső, csak ott fa nincs, amin a jelzés lehetne.

A sasfészektől a Pilis-nyeregig szinte kényelmes az út itiner szerint. A II. világháborús emlékű után viszont nem árt figyelni, mert a kaptató végén az együtt haladó zöld sáv és zöld kereszt ketté válik. A zöld sáv a hosszú távé, mi azaz a rövid táv balra mentünk a zöld kereszten, egészen a Két-bükkfa nyeregig. Mondanám, hogy innen már tényleg eseménytelen az út… de Pilisszentkereszt felett a zöld sáv kettéválik(!). Komolyan. Van egy régi út a patak parton, meg egy új a Klastrom kerten keresztül, de végül mind a kettő a pirosba torkollik, ami a balra visszavisz a Felső kocsmához.

Ennyi volt az út.

Köszönet Fábián Ágnesnek, és Molnár Józsefnek, akikkel együtt jártuk be az útvonalat.

p25terkep.jpgTanulság is van.

Ha legközelebb bejárásra megyek, az órán külön kell mérni a szakaszokat, hogy a szakasztávolságokat és a szintet is lehessen ellenőrizni. Ezt most elbénáztam, és így túl sokat kéne faragni a .gpx track-en pedig közre akartam adni… és az órában is kevés volt az energia... Hétfőn elemcsere.

Bocsi.

 

Én 29-én másfelé fogok járni, de remélem, hogy a kiegészített itiner jól használható lesz, és mindenki futva és túrázva egyaránt jól fogja magát érezni.

Én meg majd egy ráérősebb alkalommal lefutom. Mert tetszik az útvonal.

Ha valaki beszámolót írna a blogba… küldje el!

 

 

cipő: Quechua Froclaz 500; túrabot: Quechua Arpenaz 200; zsák: Quechua Diosaz raid 10 (most víztartály nélkül);

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr237726344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása