Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Mi is a P.R.I.C.E.

2017. június 26. 04:43 - regulat

A PRICE angol mozaikszó jelentése: védelem (Protection), pihentetés, nyugalom (Rest), jegelés és hűtés (Ice), kompresszió (Compression) és a sérült végtag megemelése (Elevation).

futuro_price.jpg

Protection/ Védelem - Az első és legfontosabb, hogy a sérült területet megvédjük a további sérüléstől különböző külső rögzítő és támasztóeszközök segítségével. Ilyen például a hagyományos gipszrögzítés, vagy az erre kiválóan alkalmazható előre gyártott gyógyászati eszközök (ortézisek).

Rest/ Pihentetés, nyugalom - A sérült terület nyugalomba helyezésével, rögzítésével és tehermentesítésével támogatjuk a szervezet öngyógyító folyamatait. A sérült testrész mozgatása, terhelése további károsodást okozhat, ami elnyújthatja a gyógyulást.

Ice/ Jegelés, hűtés - Az ún. krioterápiának számos, a gyógyításban hatékony fajtája van. A legegyszerűbb a hagyományos jegelés, a hidegvizes borogatás vagy az újrafelhasználható géltöltésű tasakok (ilyenek például a 3M Nexcare™ ColdHot termékei). A hűtőkezelés időtartama legyen 10-20 perc és ismételjük akár 2 óránként.

Compression/ Kompresszió - Ez lehet a sérült terület rugalmas pólyával való betekerése vagy az ennél egy kompressziós rögzítő felhelyezése (ilyenek a 3M Futuro™ termékei is). Közvetlenül a jegelés után alkalmazzuk, a sérülés után akár hosszabb távon is. A nyomás csökkenti a duzzanatot és a gyulladást.

Elevation/ A sérült végtag megemelése, felpolcolása - Csökkenti a sérült terület vérátáramlását, ezáltal mérsékli a gyulladást és a fájdalmat. Ha alsó végtagunk sérült meg, mindig gondoskodjunk arról, hogy a szív magassága fölé helyezzük a sérült területet.

 

 

(Kiegészítés a sérült futásos poszthoz)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr112617133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása