Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

KALENJI Kapteren

2010. október 10. 12:33 - regulat

Tényleg a cipő a lényeg. Nekem most érett meg a cserére…

kalenjikapteren.jpgAmitől búcsúzom: KALENJI KAPTEREN

Bevallom a választásban elsősorban a pénztárcám döntött, hiszen nem tudtam semmit.

Nem tudtam, hogy hol, hogy mennyit fogok futni, de leginkább azt nem tudtam, hogy a kezdeti lelkesedés, csak egy gyorsan lohadó fellángolás, vagy kivételesen valami kitartó folyamat kezdődik.

Tehát elsősorban az ár döntött.

A forgalmazó annyit árult el a cipőről, hogy „ajánlott kezdő tájfutáshoz, erdőben, ösvényen, könnyű terepen”.

Nos a terepről annyit, hogy beton és salak lett belőle, így arról gőzöm sincs, hogy az ajánlott terepet mennyire bírja, a városi futáshoz viszont megfelelő. Már, ha kezdő az ember.

Személy szerint 76-80 kiló közötti terhelést jelentettem a cipőnek, jellemzően 3-5 kilométer közötti távon, főként salakon, 5’30”-as tempóval.

A kényelmes és jól tapad változatos időjárási körülmények között is. Futottam kánikulában, esőben, hóban, sőt a letaposott hó miatt jeges felületen is. Minimális csúszkálással megúsztam, és jellemzően az sem a cipőnek volt köszönhető. Ráadásul kevés vizet ereszt át, így a kánikulában sokkal vizesebb lett a zoknim az izzadságtól, mint vizes időben.

Kényelmes, könnyű, viszont be kell látnom, hogy nem véletlenül szerepel az ajánlásában a kezdő kifejezés. A cipő véleményem szerint olyan 5-600 kilométer lefutásához van kalibrálva, ugyanis az utóbbi időben – és ez már a lefutott 600 kilométer felett volt – különböző helyeken fájni kezdtem.

A cipő ránézésre remek állapotban van most is, de

  • elkezdett fájni a derekam úgy a második kilométernél, és
  • több helyen, de leginkább a nagylábujjamnál törni kezdett a cipő.

Amatőr futóként a problémák forrását eleinte a bemelegítés elégtelenségében kerestem, utána ráfogtam a munkahelyi stresszre… Az utóbbi két hónapban egyszerűen nem volt kedvem nekiindulni.

Miután cipőt váltottam kiderült, hogy nem a jó állapotú külső a lényeg. A használattól a cipő párnázottsága ment tönkre és egyszerűen túlságosan megnőtt a terhelés, amit eddig a cipő csillapított.

Most az együtt töltött 69,5 óra, illetve 799 kilométer után búcsúzunk egymástól.

A cipőt kezdő futóknak csak ajánlani tudom, főként, ha még nem tudják, hogy milyen terepen fognak futni. Nem drága. Így legalább nem pénzkidobás, ha valaki néhány alkalom után mégis meggondolja magát.

Kezdő futók esetében 10-ből 7-re értékelem.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr325627988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rulett strategy 2011.01.12. 23:32:36

Nem tudom elhinni, hogy ez igaz! Jó ötlet, de ez a munka fog működni hosszú távon?

76458 2011.01.13. 05:46:14

Mármint arra gondolsz, hogy véleményt írok valamiről, amit használok?
süti beállítások módosítása