Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Visszavágó - plusz kilométerek nélkül

2015. december 17. 06:43 - regulat

úttartómód

Kicsit messzebbről fogom kezdeni. Mint szoktam volt mondani, egy túrába tízszázaléknyi plusz (csak, hogy ne nevezzem eltévedésnek, mert az olyan ciki) belefér. Simán, de felette már tényleg gáz, ott vagy a túrázó hibázik vagy a rendező… de nem kicsit.

havazoooklevel_kicsi.jpgÉn általában önkiszolgáló módon térek le az útvonalról. Ennek az oka általában az, hogy memorizálom a következő szakaszt, csak éppen nem jól, vagy nem egyedül megyek, és pofázok. Szóval van az a (nem is annyira) rejtély, hogy hogy a bánatban tudtam ezen a túrán két éve, már eleve némi eltévedéssel a hátam mögött, a tizenharmadik kilométernél bal helyett jobbra fordulni és ezzel az eltévedési arány majd ötven százalék közelébe vinni… Ez eleve visszavágóért kiált.

De tavaly a visszavágó kényszerű okok miatt elmaradt. Az lett a hattyús túra

No, ilyen előzmények után, indultam neki a HavaZOO huszas azaz Farkas távjának (MTSZ 49 pont, rendező: Sarokkő Egyesület).

Bevallom, hogy kivételesen előkerestem a korábbi itinert is. Erre mondják, hogy a különbséget zongorázni lehetne. A Sarokkő sokat fejlődött két év alatt.

Bevallom, hogy az útleírása szöveges részével nem igazán foglalkoztam. Rövidlátó is vagyok, kocogva is teljesítem a túrát, a szemüvegem is párásodik néha, no meg ott a bot is…. Az olvasást lehetőleg meghagyom az oda-vissza úton a magammal cipelt regénynek, bár most Munkácsi úti jegyzete Vietnamról, nem volt egy jó választás.

Ja, hogy ez nem könyves blog. Ok.

oroszlan.jpgSzóval Szépjuhászné, kis beszélgetés Tiborral és Gyulával, arról, hogy szerintem miért is nem az igazi a négy az egyben térkép (Viharbükk, ami állítólag jövőre már másképp lesz).

Örömmel konstatálom, hogy a Viharbükkel ellentétben visszakerültek a színeket jelző betűk a térképre. Fekete-fehér nyomatnál sokat számít… és elindultam. Kényelmesen, kocogva a zöld körsétán.

Tulajdonképpen a Széher úton meglepetésemre, vagy az övére beértem Petit, így ismét részleges csapatépítőt tartottunk az UB felkészülés jegyében.

A HavaZOO útvonala kétévnyi Budapest környéki TT-zés után csak annyi újat mutat, amennyit a természet tud felmutatni, azzal, hogy napról napra változik az arca. Viszont kezdő túrázóknak, kezdő terepen futóknak ideális ez az útvonal, és az a pár kilométernyi beton az elején a Széher úttól az Apáthy-szikláig belefér.

Az Apáthy-szikla. Van annak valami varázsa, amikor az ember hirtelen a köd felett találja magát. Mondjuk ezt már mondtam szerintem. De akkor is jó látni, hogy alattad a Lipót-mező ködben úszik, és az Erzsébet-kilátóra meg tűz a nap.

lipot.jpg

És bár még ködös szürkeség vett körül, egyből jobb kedvvel indultunk neki az Árpád-kilátóhoz vezető útnak. Menet közben – mert beszédkényszerem van – mesélem, hogy lesz majd jobbra egy lépcső, arra megy tovább a zöld sáv, és azt a kanyart menetrendszerűen elcseszem.

Közben kerülünk egy nagyobb csoportot. Kedvesek félrehúzódnak jobbra, és az utolsó pillanatban vesszük észre, hogy mögöttük a lépcső, amerre mennünk kell. Egy eltévedés megúszva. Az Árpád-kilátótól mondhatni hazai pálya, de sokkal üdítőbb így, kényelmesen, mint a keddi edzések tempójában. Rángatom a felsőmön a zippzárt. A napon melegem van, fagyzugos helyeken fázom. Elvégre december van.

Virányos-nyereg – Újlaki-hegy , szinte tavasz van. Lent paplanernyőznek… tényleg jó az idő. bár a város felett masszívan áll a köd. Ja, majdnem elfelejtettem, annyira belejöttem a megszokott útvonalba, hogy simán túlszaladtam a sárga bal kanyarján… csak hogy meglegyen némi eltévedés.

ellenfeny.jpg

A sárga sáv a Határ-nyereg felé egyre rosszabb állapotban van, az ember lassan könnyebben jön felfelé, mint lefelé… De most lefelé kell.

vadaskerti.jpgA Vadaskerti emlékmű után kellemes kocogás Hűvösvölgyig, ami ezen a vasárnapon nem hűvös, hanem rohadtul hideg, főleg a korábbi napos szakaszok után.

A maradék három kilométerre igazából semmi érdekes nem jutott, mert abban tényleg nincs semmi érdekes, hogy most nem toltam el a bal kanyart.

3:02:55 a vége. Meleg tea a célban, meg elhoztam a Viharbükkös jelvényeinket is.

Ez így pont jó volt vasárnapra, csak ne röpködtek volna a mínuszok hazafelé a városban.

Értékeljünk: Itiner: A térkép és a táblázat a szöveg nélkül is végigvisz. 5 pont Útvonal: Mondanám, hogy könnyű, jól követhető (ha az ember odafigyel egy kicsit). 5 pont. Frissítés: Nekem teljesen jó volt, ilyenkor a lényeg a tea a célban. 5 pont. Az ottfelejtési faktor: 5 pont.

Pontozható plusz, futóbarát a 6 km/h-nál gyorsabban nyitó pontokkal (főleg, hogy az ötből három önkiszolgáló), track a honlapon. Összesen: 20+2 pont.

Hozzáteszem, hogy igen, a budaiban rutinos túrázóknak ez tényleg nem kihívás, azért kicsit messzebb kell menni, viszont a kezdőknek ideális.

 havazooutvonal.jpg

ami a földet tapodta: Asics Gel Fuji-Trabuco 4 GTX;

ami támasztékul szolgált: Quechua Arpenaz 200;

a csomag: Quechua Diosaz raid 10 (tartály nélkül);

ami az időt és az utat mérte: Tom Tom Runner

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr868176556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ottó Cél 2015.12.17. 12:33:55

Az hogyan van, hogy az Árpád-kilátótól, a rövidebb távon, jó irányba indultam, de mégis rossz helyre értem?
Hosszútávosok a kék sávon jobbra el. Én a röviden, balra indulok a kéken. Egy elágazásnál az út megy tovább egyenesen lefelé, jelet nem látok. A jobbra forduló ösvényen viszont többször is egyértelmű jelzések. Sőt nyíl is van két fán, hogy a kék arra fordul. Később már nem lehet téveszteni (?). Megyek a kéken, aztán egyszercsak a hosszútáv kék útvonalán vagyok, a Fenyőgyöngye étteremnél.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2015.12.17. 12:42:39

@Ottó Cél: Szia, akit én igazítottam útba, illetve akiket, azok remélem mások voltak.

Az Árpád-kilátónál a kék sáv egy hurkot ír le, viszont az évek során legalább három helyen taposták bele összekötő ösvényt a túrázók. Tapasztalatból tudom, hogy helyismeret nélkül könnyen elkeveredik az ember, és ha jól sejtem Te pont az utolsó ilyen kitaposott ösvényen mentél át a hosszútáv útvonalára, talán pont a farakások között.

Igazából már többször elgondolkodtam, hogy hogy lehet ezt a fajta eltévedést mindenki számára egyértelmű leírással kizárni, de valószínűleg csak kinagyított térképrészlettel lehetne. Talán.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2015.12.17. 12:52:28

@Ottó Cél: Talán még az lehetett volna a megoldás, ha benne van az itinerben (kivételesen, mert normális esetben túlbonyolítás lenne) a rövid távnál, hogy a kb 500 méteren a kilátótól a kék és a zöld sáv együtt halad...
De tény, hogy én az olyan itinert preferálom, amiben egyszerre egy jelzést kell követni, főleg amióta divat a jelzéseket nem egymás alá festeni, hanem külön-külön fákra. Bár azt hiszem ott épp egymás alatt vannak.

Ottó Cél 2015.12.17. 13:14:11

Így már azt hiszem, hogy ott ahol letértem jobbra ott ér a hurok össze. Gyanús volt, de mivel a jelzés egyértelműnek tűnt, túl tettem magam rajta.
Az itinerben nem tudom mi volt. Közben nem néztem meg, hasonló okokból mint te (szemüveg stb.).
Most meg már nincs meg.
Összességében nem nagy gond, legalább kicsit hosszabb lett a táv.
Kösz. Ha netán legközelebb, akkor amit írtál az segíthet.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2015.12.17. 15:46:03

@Ottó Cél: Végül is részben ez a cél a bloggal. Már, hogy elmeséljem, meg, hogy más tanulhasson a hibáimból. ...és van miből. :)
süti beállítások módosítása