Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Gercse 15

2013. november 12. 21:21 - regulat

Majdnem azzal kezdtem, hogy van ez az új divat, jó nem új, csak nekem most tűnt fel az ismerőseim körében, hogy egyre többen teljesítménytúrára járnak futni.

gercse15_oklevel.jpgAztán volt ez a Piros 35, és valahogy annyiban maradtam magammal, hogy ez azért jó buli. Mondjuk villámgyorsan összeraktam a céljaimat ezzel a műfajjal, és egyelőre megpróbálom pozícionálni magam a táv, meg a tempó tekintetében. Azt azért be kellett látnom a piroson, hogy a viszonyom a heggyel, az bizony nem tesz terepfutóvá, csak olyan terepen is futóvá.

Bár, volt egy perc szombaton…

Ja, igen tulajdonképpen ez a bejegyzés arról szól, hogy a szombati edzés végül egy megfutott [Vajon jó igekötő ide a meg? Mert az igaz, hogy le futottam, de fel leginkább gyalogoltam…] teljesítménytúra lett. Nevezetesen a Gercse 15. [Hurrá nem írtam el a nevét!]

Persze egy ilyen bogbejegyzést úgy kéne kezdeni, hogy amikor szombaton felébredtem az a gondolatom támadt, hogy én most lefutok egy teljesítménytúrát. Na, ez nem így volt. Igazából azt sem tudom, hogy hogy volt, de az biztos, hogy jó ötletnek tűnt.

Őszi nap sütés, meg a természet lágy öle… irány a rajt. Meg az a perc, amikor...

„Te ez meg már hogy néz ki?” – hallatszott a kérdés mögöttem a Pasaréti téren egy bakancsos lánytól. „Terepfutó, azok így öltöznek” – volt rá a válasz a másik bakancsostól.

Én meg igyekeztem nem forogni, hogy basszus itt engem néztek terepfutónak. Ezek szerint legalább a PR-om van olyan jó mint a mókusnak… már a patkányhoz képest.

Szóval neveztem, megkaptam az igazolólapot és nosza.

Nem tudom, mert nincs benne gyakorlatom hogy a 15,5 kilométeres táv (plusz az eltévedések) és a az 525 méter szint az mennyire könnyű, vagy nehéz, de nekem pont elégnek tűnt a vasárnapi verseny előtt.

Hát kocogtam, másztam, kocogtam és valahol az Árpád kilátó környékén csapatba rendeződtem egy sráccal, aki nem lévén olyan puhány mint én, a harmincötös távot vállalta be. És kicsivel arrébb elragadott a nosztalgia.

Mert ugye, az útvonal az én kedves triplahámat öleli körbe, és a Fenyőgyöngyénél rutinból balra fordultam… Nyolcszáz plusz, de aztán meglett a Tábor-hegyen az ellenőrzőpont.

gercse15_hhh.jpg

Az a nagy büdös helyzet, hogy azt hittem a budapesti futás egyik mélypontja, már ami a tömeget, a futóútvonal minőségét és szélességét illeti a Margitsziget. Na, a tömeg tekintetében ezen a szombaton rájöttem, hogy a sziget szellősnek számít.

Közben a párosunk hármassá fejlődött és az élen haladó futótárs baromi jó tempót diktált. Há’ - mondok magamnak - mégis meg kéne kérdezni, hogy a két útvonal szétválása után ki jár jól, én vagy a harmincötöt futó kolléga. Egyikünk sem. A nyulunk csak úgy magának futott. Köszöntük és búcsúztunk, Mindenki mindenkitől. Én balra el a gercsei templomhoz.

Vagy inkább mellette el. Azért gyanús volt… Megkérdeztem. Visszamentem. Még négyszáz…

Itt már azért kissé kérdéses volt, hogy tudom-e tartani az eredetileg tervezett két órát. a pluszokkal együtt határeset, és még előttem volt egy futni azért combos emelkedő… ami során megcsodáltam a kedvencemet hátulról…

Aztán, a harmadik ellenőrző ponttól már elég volt szaladni, hogy bruttó két órán belül (1:54:42) beérjek a célba.

Szó se róla tetszik, de ettől még nem képzelem magam terepfutónak.

Viszont lett egy célom. Amolyan első lépcsőfok. Húsz kilométer alatti teljesítménytúrát 6’30”-as tempóval megfutni, hogy utána emeljem a távot…

 

…esetleg 3x30-ra… de ezt a kísértést egyelőre nem feszegetném.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr445629874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2013.11.12. 23:36:12

@bazsalikom26: felmerült, hogy esetleg a Trans Börzsönyön... 3 nap, napi 30 kilométer.

Ez egy páros verseny, de még nem sok mindent tudok róla.

PettyCicuk · http://pettycicuk.blogspot.hu/ 2013.11.13. 07:30:01

Az a jó a terepfutásban, hogy felgyalogolsz, felkapaszkodsz, majd lebaktatsz 4:00-es tempóval. :)))

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2013.11.13. 09:04:49

@Bettykeee: Ej, be örülnék ilyen tempónak, akkor már meglenne a terep biztonságom. :)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2013.11.13. 12:41:15

@6. alabardos: Erről még nem is hallottam. Mi ez? Hol? (oké, értem, a Börzsönyben, de...)

Egyébként gratu! Azért ezekbe a magadnak szabott határértékekbe vedd bele a szintet is. 20km az Alföldön megy ötösben is, 20km a Mátrában talán hetesben se :P

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2013.11.13. 14:26:14

@Bozót: Csak ennyit tudok... www.facebook.com/events/262826963866454/?fref=ts

Próbálom a szinteket magamnak hazai "közepesen nehéz" terepre belőni. Ha a Pilisben megfutom a 6'30"-at az jó, ha a Mátrában az egyenesen remek... elsősorban a nem futásra szánt útvonalakat értem célcsoportnak. :)

ubp 2013.11.13. 21:43:55

@6. alabardos: Van már párod? :)

Szerintem terepen nehezebb az időt megbecsülni mint betonon. Nem csak a szint miatt, hanem az időjárás hatása a futófelületre jelentősebben befolyásolja a teljesítményt. Míg aszfalton sima esőben még akár jobban is fut az ember a hűtés miatt, erdőben meg jelentősen rosszabban a sár és csúszkálás miatt. Úgyhogy én már jó ideje ahhoz mérem magam, hogy mennyire futottam ki magam :)

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2013.11.13. 22:47:15

@ubp: Van egy felkérésem, csak ugye kéne kicsit többet tudni a részletekről...

Mivel ez a fajta a terep nem folyamatos futás, így nekem még csak kérdéseim vannak. Még nem érzem, hogy mikor mennyi az elég.

Gondolom ez majd változni fog. nem is tudok rendesen írni róla.. még. Az biztos, hogy út meg tájleírást nem fogok elkövetni, a benyomásaim meg még túl zavarosak. :)
süti beállítások módosítása