Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Nyuszómuszó

2013. november 19. 07:29 - regulat

Mostanság egyre többször találom szembe magam a kérdéssel, „leszel a nyulam?”. Nem. Nem olyan nyúl… Olyan sem. Az meg végképp nem. Na jó, először is tisztázzuk, hogy jelen bejegyzésben a nyúl: az egy futó, aki önkéntes segítőként támogat egy másik [korántsem biztos, hogy gyengébb, vagy lassabb] futót, valamilyen táv bizonyos idő alatt történő leküzdésében. Magyarul fut vele.

2013.jpgSzóval helyzet van. Helyzet van, mert én elsősorban a magányos futó alaptípusa vagyok. Nekem a futás részben el, vagy inkább kivonulás. Rólam szól, nekem szól…

Na ehhez képest, a nyulazási kérés, vagy felkérés határozottan jól esik. Nagy dolog a bizalom. És persze az emberben van egy görcs, mert ha ő lesz nyuszómuszó, akkor a futás csak a segítettről szól.

Tehát még egyszer a nyúl nem önkényes, hanem önkéntes segítő esetünkben.

Nem kell szerepelnie. Nem kell olyan helyzetet teremtenie, ami a másikat zavarja.

Emlékszem egyszer elkövettem azt a hibát egy ilyen kísérés során, hogy azzal akartam feldobni a már fáradt és a feladás határán levő partnert, hogy néhányszor körbefutottam. És marhára nem gondoltam bele, hogy neki, akit „állítólag” segítek, és aki az erőtartalékainak az utolsó morzsáival küzd, ez esetleg nem egy vicces szitu, hanem keményen alázás. Hogy esetleg úgy érzi majd, hogy ő a lúzer, aki csak hátráltat…

Pedig nem, mert neki csak magához kell mérnie magát.

Egy ilyen futásnál Ő számít, az Ő célja, és bár ott vagyok mellette, félig láthatatlanná kell válnom. Így leírva ez olyan egyszerű, meg természetes, de megtanulni, legalábbis nekem, nem volt egyszerű.

Senki ne tegye meg magát nyúlnak, azaz tukmálja rá magát a másikra, hogy "majd én leszek a nyulad".

Ilyen nincs. Felajánlani, azt lehet, de lehetőséget kell adni a másiknak, akit elvileg segíteni akarunk, hogy a segítséget ő kérje, és csak akkor, ha tényleg segítséget kér hozzá. Segíteni kell, és nem azt az érzetet kelteni, némi álszerénykedés mellett, hogy nélkülünk nem sikerült volna.

És én (ma már) igyekszem egy ilyen futás előtt átbeszélni, hogy mit is vár el tőlem az, akit segítek.

Milyen tempót szeretne? Akár szakaszokra bontva.

Hol fussak? Előtte? Mellette? Mostanra megtanultam, hogy van, akit az segít, ha üldözhet, van, akinek a kisebbségi érzéseit erősíti, ha a nyúl hátát látja.

Mennyire legyek "lelkesítő"? Azaz mennyit beszéljek? Mert egy ilyen megelőző beszélgetés kapcsán kértek már meg, hogy lehetőleg maradjak csendben.

És valószínűleg még kismillió dolog van, amire egy nyúlnak oda kellene figyelnie, hogy igazi nyuszómuszó legyen.

 

Segítsetek, és írjátok le kommentben, hogy Ti mit vártok el egy nyúltól?

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr185643416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DosaAndras 2013.11.19. 08:28:22

Teljesen egyetértek!
Nekem nagyon jó nyulam volt a Balaton FM-en! Bár inkább tökéletes futótárs volt, mert valahol egymás segítettük.
Sok időnk nem volt az egyeztetésre, mert a rajt előtt futottunk össze, de talán pont így volt jó. Megbeszéltünk egy 6:10 körüli átlag első 10km-t, nehogy gond legyen a másodikkal aztán terveztünk gyorsítani. :)
Az is jó volt, hogy sokat beszéltünk. Próbált kérdezgetni, hogy "hogy vagy?, jó a sebesség?"... de erre mindig azt válaszoltam, hogy "majd a 18. km után kérdezd meg", úgyhogy ez a téma nem is került többet elő. :) Ha láttuk/éreztük a lassulást, akkor valamelyikünk szólt, hogy húzzunk bele... Nagyon inspiráló, ha valakivel együtt tudsz futni! (és nem mellesleg még csinos is ;) )

cubiac 2013.11.19. 08:37:10

jó kérdés :) nekem Andi szokott nyulazni, de, hogy mitől jó ő? rengeteget futottunk együtt, nagyon-nagyon sokat, ismer engem, tudja mikor hogyan veszem a levegőt, milyen hisztijeim vannak, stb.. szerintem divatos lett az, amit írtál, hogy felkínáljuk azt, hogy leszek a nyulad.. nem szabad.. rohadt nagy felelősség! kezdők (vagy nem annyira rutinosak) esnek bele abba a hibába, hogy azt mondják, leszek a nyulad, pedig csak együtt fognak futni vele, fogalmuk sincs arról, hogy hogyan és mivel segítség a másikat, lehet, hogy akár még egy szinten is vannak, tehát ő is ugyanúgy küzd azért az időért.. szerintem egy nyúlnak sokkal jobban kell tudnia futni, mint akit kísér, lásd versenyeken az iramfutók.. ha valaki egy 2 órás iramfutó, annak szinte biztos, hogy rutin az 1:45ös idő.. nehéz téma, könnyű beleesni, és könnyű belőle hülye érzéssel kiszállni.. :)

cubiac 2013.11.19. 09:14:15

@6. alabardos: de azok, akiknek igazán szólna, azok szerintem nem fogják elolvasni.. vagy ha igen, vajon megértik? ismét nehéz kérdés :)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2013.11.19. 09:44:41

Írtam egyszer a profi nyulazásról, vagyis iramfutásról itt: edzesonline.hu/cikk/5156/egy_profi_nyul_elete_interju_matt_scherer_iramfutoval

Ez úgymond az "igazi" nyúl, akit felkérnek és baromi pontosan, profin végrehajtja a feladatot. Köztünk, amatőr futótársak közt ez azért kicsit más, általában inkább együttfutás és ezáltal segítés, de persze a lényegben sok közös van.
A legfontosabb talán, hogy mindkét fél tudja, hogy mit várnak el egymástól, mit vár a futó, mit tud nyújtani a nyúl (és mi nem az ő dolga). Vészforgatókönyvről is érdemes beszélni előre.

Cubiac jó dolgot említ, a nyúl legyen jelentősen erősebb, jobb és leginkább rutinosabb az adott távon.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2013.11.19. 09:47:58

@Bozót: Az utolsó mondat persze az ilyen amatőr nyulazásra vonatkozik, ahol a nyúl is versenyző, végigfutja a teljes távot. A profik esetében csak felvezetés van a táv elején, ott a lényeg, hogy addig megfelelően tartsa a tempót a nyúl, nem kell világcsúcsot tudnia :)

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2013.11.19. 10:17:38

@Bozót: Ezért is írtam az elején, hogy most az ilyen amatőr "nyulazásról" beszélnék, és ezt is azért mert azt látom, hogy olyanok akarnak "segíteni" teljes távon, akik maguk sem erősebbek, sem gyorsabbak sokkal. Csak éppen lehet vele dicsekedni, hogy ő már másnak segít... és láttam már olyat, hogy ez a segítség bizony ártott.

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2013.11.19. 10:19:39

@cubiac: Egy már akadt, aki nem értette... és kapásból magát tolta az előtérbe... that's all.

Különben inkább azoknak szól, akik segítséget akarnak kérni a jövőben. Hogy tudják és merjék megmondani, hogy mire is van szükségük.

Nicca1 2013.11.19. 13:26:13

A nyúl legyen nálam gyorsabb és stabilabb adott távon, ha nem az, akkor hátráltathat, ha éppen nekem aznap jobban jön ki a lépés.
Legyen energiája rám figyelni, és ne kelljen igazából magára. Rutinból igyon-egyen közben.
Velem az elején beszélgetni kell, a végén meg beszélni hozzám :) Bármiről, ha nem tetszik, szólok, hogy ez nem érdekel, és akkor váltson.
Nyulazni felelősség. Pont ugyanannyira, mint egyénileg segíteni, frissíteni egy hosszabb távú versenyen valakit. Ehhez alázat kell, türelem, empátia.
Én minden újabb "mérföldkövem" eléréséhez kerestem magam mellé valakit, akiről tudtam képes támogatni. Szükségem volt rá. És végtelenül hálás vagyok nekik, akik végigkísértek az újabb és újabb kitűzött céljaim elérésében.
A jó nyúl kincs :) Hajrá :)

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2013.11.19. 13:41:39

@Nicca1: Köszönöm!
Az a jó, amikor valaki ilyen határozottan tudja, hogy mit akar, mit vár el.

Aki ilyen annak könnyű segíteni. :)

Andrea 2013.11.19. 13:46:05

Abszolút egyetértek azzal, hogy előre mindent meg kell beszélni. Nekem még nem volt nyulam :) és én sem voltam az, sokkal inkább futótárs, ahogy fentebb említette Andris ;) Nálunk teljesen spontán mód alakult a vasárnapi közösködés, és azt kell mondjam, nagyon sokat segített, egész más, mint egyedül. Az elsőt úgy futottam, persze sok ezer társammal együtt, de mégis egyedül, zenével, hol zene nélkül, elejét nanyon elfutva..pedig próbáltam követni a kék lufis srácokat, sőt, le is hagytam őket :) nagyon meglepődtem, de aztán megvolt a böjtje, 18. kmnél azt hittem kiköpöm a tüdőmet, roló le és sajnos bele is kellett sétálnom, nem is egyszer, azt hatalmas kudarcként éltem meg. Ez volt áprilisban. Hozzáteszem, nem is készültem rá túl okosan. Nem igazán futottam 15 és annál több kmt egyben. Ahhoz képest a vasárnapi futás isteni volt. Tartva a tempót végig, okosan, nem elbízva magam. Szóval a lényeg, hogy együtt futva, egymást bíztatva egész más, hívjuk nyúlnak vagy "csak" futótársnak, úgy az igazi. Persze az edzéseken én szeretek magamban, magamra figyelve, de a verseny más, ott a hangulat iszonyú jó és visz magával a tömeg, az az atmoszféra, amiben csak úgy zsong a pozitív energia :) Még egy gondolat (bocs, h ilyen hosszú lett). Ahogy írtátok fentebb is, tudni kell mi jó a másiknak, én is éreztem már egy pontnál, főleg 15 km után, h talán nem örül a másik, ha állandóan beszéltetem :), visszafogtam magam. Azt azért hozzátettem, hogy nekem lehet 18km nél szükségem lesz egy ráolvasásra :) Végül nem lett, működött a saját belső ráolvasásom. Végszóként annyit, hogy mindig jól jön egy nyúl a háznál :) hajrá mindenkinek a téli alapozáshoz!

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2013.11.19. 15:35:51

@Andrea: Jelen esetben a posztbeli nyúl, ahogy @cubiac is írta normális esetben egy erősebb futó, olyan, mint az iramfutók néhány nagyobb versenyen...

És igen, pont az olyan problémára akartam rámutatni, amikor felkészültségét tekintve szinte egyenrangú futó azzal akarja bizonyítani, hogy ő már több, hogy kvázi nyúlként végig akarja vezetni a másikat a távon...

Persze mind a két típus jól jöhet, együtt futni egy kb azonos felkészültségű futóval, vagy hagyni, hogy egy erősebb végigsegítsen. De akkor az segítés is legyen. :)

Andrea 2013.11.19. 16:08:54

Igen, ertem mit jelent a nyúl fogalma. Kicsit reagaltam Andris elmenyeire is. En azt varnam el, h rajt elott beszeljuk meg a reszleteket es ahhoz tartsa magat, ne arcoskodjon.
süti beállítások módosítása