Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Ami akkor sem fáj, ha baj van

2016. március 29. 07:00 - regulat

artrózis veszélyes poszt

Az utóbbi időben nem győzöm hangoztatni, hogy az elsődleges célom a futásokkal és a túrákkal roppant egyszerű: a rekreáció. Nincs olyan táv, vagy idő, amit mindenképpen… mert ha nem, akkor mittomén mi fog történni.

terd.jpgSemmi nem fog történni. Nem lesz földrengés, nem pusztulnak aranyos kiscicák, és még az önbecsülésemen sem esik csorba. Jó, bosszankodni fogok. Már akkor, ha tudom, hogy van „csak”… és az a csak, az kiküszöbölhető lett volna, de nem sikerült. Egyébként meg köszönöm, de a lényeget tekintve az eddigiekkel is elégedett vagyok.

Nem az a cél, hogy fájjon!

Fájdalomról jut eszembe az a régi vicc, amikor

Az állatorvos megbetegszik. Elmegy az embergyógyász kollégához, aki felteszi a kérdést, hogy „Mi a panasza?”. Mire az állatorvos felháborodottan:

- Ja, így könnyű!

Mert ugye, ahogy telnek az évek és nő a rutinom, meg az edzettségem egyre komolyabb távok kerülnek be a túrázások közé. És mivel az izmaim már kevésbé fájnak egy-egy megterhelőbb túra után, így merek egyre nagyobb távokat bevállalni. Szerencsére, mondhatni, a fájdalom időben jelzi, hogy sok a terhelés, hogy gond van.

Általában. Igen ám, de van, ami nem fáj.

Egyszerűen azért, mert nincsenek benne idegek. Ilyen például a porc. Szép csendben kopik, és amikor már a szervezet jelez, akkor ott nem a porc fáj, hanem a csont.

Ennek a megelőzésére vannak mindenféle porcerősítők. Volt olyan, amit már próbáltam, de hitetlenség okán abbahagytam a kúrát, mert nem éreztem semmit. Nem lett jobb, és nem lett rosszabb. Akkor meg minek?

Hiszen tulajdonképpen nem is fáj.

Azaz… Negyven kilométer felett már érzem a térdemet lefelé jövet, amikor másképp kapja a terhelést. Állítólag, ez már a kopás jele… De ez annyira nem zavaró, hogy orvoshoz menjek, aki esetleg ezt meggyőzően alátámasztaná. Tulajdonképpen nem vészes. Elviselhető kellemetlenség. Lehet vele együtt élni.

[Na jó, ezt az utolsó mondatot át kéne gondolnom, mert sajnos, édesanyám esetében látom, hogy lehetni lehet, de nagyon nem jó. Tudom én, hogy a prevenció nem pénzkidobás… csak nehéz, ha nem érzem a hatást.]

Pedig már veszélyeztetett vagyok én is.

Mert ki is a veszélyeztetett?

- Mindenki 40 év felett (én ugye erősen…)

- Aki túlsúlyos (az már nem lennék, de…)

- Aki aktívan sportol (nos, a heti négy alkalom, és a majd száz kilométer egy héten…)

- A menopauza utáni hölgyek

Szóval be kell látnom, hogy a négy pontból kettőben erősen érintett vagyok, és még egyben érintett voltam. [Nem, nem a menopauzában!] …és akkor a több évtizednyi dohányzás mozgásszervi betegségekre is kiható káros hatásairól nem is esett szó.

Tehát minden azt mutatja, hogy nekem erősíteni kéne a porcaimat, azaz hozzásegíteni a sejteket a regenerálódáshoz.

carti_kicsi.jpgMondjuk az ilyen elhatározást követően választani is kéne porcerősítőt, ami nem egyszerű, mert van választék. Így leginkább a hatóanyag mennyiség, meg hozzáadott vitaminok alapján döntöttem.

Végül a Cartinorm+D3 nevű készítményre esett a választás. (bővebb infóért a képre katt)

A kúrát március 15-én kezdtem.

Az időtartama három hónap, mint általában a porcerősítő kúráknak. Hogy mi lesz a hatása, arról gőzöm sincs. Valahogy nehezen hiszem, hogy három hónap múlva egy ötvenes túra végén bármit is érezni fogok, de állítólag van esély rá.

Meglátjuk...

 

 

Majd beszámolok.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr558532460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.03.29. 09:57:20

A 2000 NE D-vitamin már nem rossz! évekig ennek a tizede sem volt az ajánlott és gyakorlatilag minden gyerek D-vitamin hiányos volt...

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.03.29. 10:06:59

@rrroka: Az akimag.blog.hu-on (aikimag.blog.hu/2014/10/04/seggre_ulve) anno ezt javallotta a szak doktor...

Mondjuk a patikus meg a kurkumát, de az engem valahogy... szóval még nem győztek meg, hogy annak van porcképző hatása.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2016.03.29. 21:11:39

Óó, én erről bármikor tele tudok írni két oldalr, de inkább nem farasztalak vele, megírtam az egész kálváriát a blogomon.
GCA 2700-zal kezdtem a sportkorhazos doki javaslatára. Abban van kurkuma is. Meg ami még fontosabb (lehet), hialuronsav is. Ez utóbbit egy futó barátom orvos anyukája is határozottan ajánlotta. Szerintem ezt még mellé teheted, ártani semmiképp nem ártasz: Jutavit Hialuronsav Forte

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.03.29. 21:29:52

@téglánakgyors: A hialuronsav, az ha jól tudom "a glükóz-amino-glikánok csoportjába tartozó nagy molekula tömegű poliszacharid" azaz egyfajta glükozamin.

Na most, én épp glükozamint szedek... :)

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2016.03.29. 21:40:55

@regulat: én csak annyit értek hozzá, amennyit a dokik megosztottak velem, illetve a neten összeolvasok, de a glükozamin (glükozamin-szulfát) és a hialuronsav nem (egészen) ugyanaz.

www.hazipatika.com/napi_egeszseg/mozgasszervi_betegsegek/cikkek/tudnak-e_a_porcon_segiteni/20080402165239

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.03.29. 21:53:14

@téglánakgyors: persze, a hialuron elsősorban kenőanyag... és persze 2010 előtt a porckopás ellen kikiáltott csodaszer, azóta már nem csodaszer.

Anyu pl a glükozamin mellé injekciókúra formájában kapta, de szedni a glükozamin mellé már nem javasolták.
süti beállítások módosítása