Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Mocskos anyagiak

2012. február 16. 08:53 - regulat

„Ne felejtsétek, ma van a napja, hogy 40%-os kedvezménnyel árulják a futócipőket…” No, igen azt hiszem ez volt az az üzenet, ami végképp rávett arra, hogy nekiüljek ennek a posztnak.

penz.jpgEgy jelenleg külföldön állomásozó cimborám mondta nem is olyan régen, hogy olcsó hobbim van. Én meg majdnem szemen köptem a sörömmel. Ami logikus, de ugyanakkor pazarló reakció lett volna. Még akkor is, ha azt a kört éppen ő fizeti.

Persze akkor már sokadszor szembesültem azzal, hogy az emberek többsége [főként a nem sportoló többsége!] meg van győződve arról, hogy a futáshoz nem kell más csak egy dorkó, meg egy klottgatya. Póló meg úgy is van a szekrényben…

Persze, ha az ember gyereke olyan „luxus” passzióknak hódol, mint a nevezési díjas versenyek, meg márkás cuccuk, akkor egy kicsivel többe kerül.

Ja, … [itt most valami enyhén cifrát nyomtam el!] végülis egy olyan országban, ahol havi negyvenhétezerből meg lehet élni…

Az elmúlt öt évben, ha jobban belegondolok nem keveset költöttem a sportolásomra. Egészségemre!

Nem, most nem siránkozni akarok, de a begyűjtött és elhasznált ruházat nem kevésbe fájt, holott igyekszem olcsón és középkategóriás felszerelést beszerezni. Ha az itthon heverő készletet hirtelen pótolnom kellene, hát bajban lennék.

Igen az előbb öt évet írtam, holott csak két és fél éve futok, de a görkorcsolyázáshoz is főként futóruházatot használtam, használok, így abból már nem kevés felszerelés származott.

Tény a futás olcsóbb.

A cipő ára nagyjából ugyanott van, ami azt jelenti, hogy a görkorcsolya cipőim kilométerben számolva annyival tovább bírták, mint amennyivel drágábbak. Már, ha nem számolom a kerekeket, a csapágyakat, a tengelyeket… és a védőfelszerelést.

A futásra átállás ezeket a költségeket azért lecsökkentette, ezt olyan évi harmincezerből meg lehet úszni… szerintem. Bár nem tudom, hogy ebben a kérdésben mit hoz az áfaemelés, meg, hogy a normál cipő esetemben nem jó… Nem sokára rájövök.

És akkor ott vannak, a vitaminok, krémek… meg egyéb úri huncutságok, mert ugye hol itt fáj, hol meg ott! Ez megvéd, az reparál…

Meg az egyszeri nagy beruházások, a kütyük. Mert a futás nem csak kilométerekről szól, hanem másodpecekről, meg elégetett kalóriákról is.

És akkor a nevezési díjakról, meg az utazási költségről nem is beszéltem. De, ha egyszer az együtt futás, a verseny adja azt a kis pluszt az egészhez. Nem azt mondom, hogy ez a sava, meg a borsa, de hogy ez a tejszínhab a tetején, az biztos.

És ugye a többség, hozzám hasonlóan amatőr… mit költhetnek erre a félprofik, meg a profik?

Nem azt mondom, hogy minden a pénz, de a futás már régen nem csak a dorkó, meg a klottgatya sportja.

11 komment
Címkék: sport pénz futás

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr744117503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oh Dae Su 2012.02.16. 09:07:20

Remek írás. Én épp a múlt hét végén vettem pár tavaszi/nyári cuccot. 22000 Ft-omba fájt (abszolúte középkategória, szóval nem nagy márkák), ráadásul jó részük le is volt árazva. És ebben még cipő benne sincs...

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2012.02.16. 09:30:11

@Oh Dae Su: Kösz. :)
Nem panasznak szántam, csak úgy gondoltam, hogy nem ártana a tényekkel foglalkozni.
Kár, hogy akiknek szól azok nem olvassák, akik meg olvassák, azok tisztában vannak a dologgal, de ők már futnak.

Taxina 2012.02.19. 13:27:39

Igen, a futáshoz nem kell semmi, tartja a "néphiedelem", csak futni kell.
Minthogy követed a blogomat, így talán emlékszel rá, hogy az igazi mérföldkövet nálam is az jelentette, hogy megvettem életem első futócipőjét. ... és igen, magam is többször visszagondoltam arra, hogy régebben nem csináltam nagy faxnit abból, hogy miben megyek le futni, már maikor nekiduráltam magam. Ma viszont gyakorlatilag csak speckó futócuccokban futók. ... és nem váltanék vissza, mert zongorázni lehet a különbséget. :-)
Könnyedén kiköltekezheti magát az ember ebben az óccó sportban (is) :-)

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2012.02.19. 13:40:03

@Taxina: Persze, hogy emlékszem. :)
...és tisztában vagyok vele, hogy mennyit számít a "futócucc", mert ugye lehet pamutpólóban is futni. Persze. Csak nem mindegy, hogy hány liter vizet cipel az ember a ruhájában...
Az én esetemben ez azért komolyan mérhető lenne.
Mint ahogy a cipő esetében is már kinőttem abból a korból, amikor mindegy a cipő, mert egyikben sem fáj...

PettyCicuk · http://pettycicuk.blogspot.hu/ 2012.02.21. 01:39:26

Hm. Érdekes írás, mert a futáshoz először is kell egy futócipő. Aztán még egy, mert az előző feltörte a lábad. Aztán még egy, mert a második meg a bokád fáj. Persze a darabszámmal emelkedik az összeg is, mert elsőre jó a Kalenji, másodikra már Reebokot veszek, utána pedig Nike... stb.

Amúgy Én mindig mindenkinek azt mondom, aki sír, hogy nekem könnyű edzeni járni, mert van pénzem edzőteremre, és nekem könnyű futni a futópadon, mert van pénzem futópadra... én meg mindig azt mondom erre, hogy neked meg van lábad és ha akarsz, akkor kimész INGYEN futni a Margit-szigetre. :)

Ma vettem amúgy 2 futónadrágot, álmaim nadrágjait, de soha nem vettem meg otthon Magyarországon 17 000 Ft-ért. Ma megtaláltam - véletlenül - 9 Euróért. Boldog vagyok neki, mert most ez az első igazi futónadrágom. Persze eddig is tudtam futni a fitnesnadrágomban, de még ez is motivál.

Biztosan furcsa ember vagyok. Nem gondolom, hogy olcsó sport a futás. Pedig én nem tudok futni, nem járok nevezési díjas futóversenyekre. Maradok ezen a téren a görkorinál, de milyen jó lesz majd a futóruhában görkorizni. :)))

... és idén nem gurulunk a winken, Siófokon. :(

Jó edzést! :))

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2012.02.21. 11:15:00

@Bettykeee: De legalább a Tiszató nem marad el... azért az is valami. Tudtok jönni?

Siófokra meg lehet, hogy megyek futni, bár még nem döntöttem el.

A futócipő kapcsán úgy döntöttem, hogy miután megvettem minden héten azzal fogom zárni a blogbejegyzést, hogy adott hét végén mennyi a kilométerre vetített ára. :)

És persze, hogy minden sport lehet drága, meg viszonylag olcsó, de nekem a versenyek adják a tejszínhabot a tortára, tehát időnként mennem kell, mert édesszájú vagyok.

PettyCicuk · http://pettycicuk.blogspot.hu/ 2012.02.21. 11:35:48

Jelenleg úgy néz ki, hogy ott leszünk A Tisza-tónál, de még bármi történhet addig. :) De ha ott leszek, akkor találkozunk remélem! :)

Imádom ezeket a versenyeket én is. Talán amióta dobogón álltam még jobban, olyan jó érzéssel tölt el, mint amikor 5-ösre államvizsgázik az ember. :)

:))

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2012.02.21. 12:28:06

@Bettykeee: Remélem, bár most kényelmes korizásra készülök...

Nálam is az adta a legnagyobb a versenyekhez, amikor a Winken első alkalommal érmes lettem.
Igaz a futásnál erre nincs esélyem, de a versenyek hangulatát megszerettem.

kg_kilo 2012.02.29. 17:29:25

Abádszalók here we come!

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2012.02.29. 18:13:40

@kg_kilo: Csak nem abban bízol, hogy azóta rendbe tették ott a gáton az utat? Kizárt! :D

kg_kilo 2012.02.29. 22:33:41

@6. alabardos: Én ebben az évben, ezen a környéken semmiben sem bízom. De abban nagyon :(((
süti beállítások módosítása