Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Ezt majd egyszer futva is...

2016. november 03. 04:53 - regulat

egyszín-mód

Nem egész tizennégy óra kellett ahhoz, hogy eldöntsem: ezt egyszer még le fogom futni. Most még csak az volt a cél, hogy (majdnem azt írtam, hogy kényelmesen, de ez túlzás lenne… szóval, hogy) túlerőltetés nélkül célba érjek tizenöt óra alatt ezen a majd nyolcvannyolc kilométeren.

pirosokl.jpgIgen, ez Piros 85 TT (MTSZ: 195,2 pont; rendező: Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesülete). Gyalog szekció. Ki volt ránk írva.

Mondjuk erről kapásból az jutott eszembe:

"...a gyalog a legkisebb méretű, alapesetben más megkülönböztető jellegzetessége nincs. Más magyar elnevezése: paraszt vagy pór." (Wikipédia)

No de, hagyjuk a sakkot.

A 2013-as 35 és a tavalyi 50/B után úgy éreztem a táv nem ellenfél, max az idő… de leginkább az időjárás. Igen az esőtől tartottam, és hajnalban arra ébredtem, hogy esik. Nem nagyon, de azért…

Ilyenkor, már a hűvösebb időben, bajban vagyok a ruházattal, egyszerre akarom megúszni a hajnali és esti hűvös időt, meg a napközbeni kimelegedést. Úgy tűnik, hogy az idén annyival könnyebb lesz, hogy szerencsés kézzel kukáztam (értsd second hand beszerzés) egy kerékpáros felsőt, ami egész jól funkciónál a szél ellen, védi a torkomat, és mivel hosszabb a háta nem gyűri maga alá a hátizsák.

kodben.jpgSzóval rövid esélylatolgatás után a rövidnadrág mellett döntöttem, mondván a lában az biztos nem fog fázni, felülre meg két réteg került, ami később a szélben jól is jött.

A nevezés már megvolt ugye előre, a dugókát, itinert átvettem, aztán még tököltem egy sort, hogy minden a helyére kerüljön (például, hogy a fejlámpa a fejemen legyen), és elindultam.

Talán még soha nem számoltam ennyit egy túra előtt, hogy mikor induljak. Mert a Pirosnak, van egy olyan hátulütője, hogy a terepfutókhoz igazodva, az ellenőrzőpontok egyre gyorsabban nyitnak, de például az első pont nyitása még a 6 km/h sebességet sem éri el.  Gyakorlatilag azt kell tervezni, hogy Dömösig ne gyorsulja le az ember a pontnyitást, mert akkor állhat és várhat.  Nekem azzal, hogy sötétben nem fogok futni 6:20 jött ki ideális rajtidőpontnak, még kilenc percnyit tököltem, és szerencsére a Dömösi pont hamarabb nyitott…

Róka-hegy, Kevélyek…. szép egyenletes tempóban botozva, na jó az Ürömi műút előtt belekocogva, mert kezdtem fázni. Aztán tényleg fel a Kevélyekre, bele a ködbe… reménykedtem, hogy majd kisüt a nap. Szigorúan tartottam magam ahhoz, hogy csak a lejtőkbe kocogtam bele, így is lassítottam a Tölgyikrek előtt, hogy ne pontnyitásra érjek oda.

Utána viszont lejtők jönnek, amibe bele kell kocogni… ez talán az egyik legszebb része a túrának. Itt Balázzsal (bocs, ha keverem a neveket) futottam, mondjuk a lábáztatós részt kihagytam volna… de gyorsan száradt a cipőm.

Dömösre így is hét perccel korábban értünk. Némi folyadék és energiapótlás után, már egyedül indultam tovább Dobogókőre, mondván úgy is megelőznek, én törődjek a saját tempómmal.

Mondjuk, az azért nem egy szívet melengető élmény, hogy caplatsz fel a ködben (ami tulajdonképpen egy rohadt felhő) Dobogókőre és amikor kinézel balra azt látod, hogy a Börzsönyben süt a nap... minimum egy shazbat! csúszott ki a számon.

otttul.jpg

Tavaly induláshoz képest félórával később indultam, és a tavalyi kilenc órás menetidőt akartam tartani… aztán a kétszer áztatott jobb lábammal Pilisszentkereszt előtt telibe kaptam egy követ, és hirtelen azt is megkérdőjeleztem, hogy a maradék távon végig tudok-e menni… Győzködtem magam, hogy volt már rosszabb, …és közben beért a terepfutó élboly. Olyan jó nézni őket, ahogy frissen elfutnak mellettem.

Azért a Kopár-csárdáig csak összekaptam magam, pontosabban érzéketlenre fájta magát a lábujjam. Ott rövid depó. Máig nem tudom, hogy a meleg leves volt-e a jobb, vagy az üléstől lemerevedés a rosszabb…  Mindenesetre kicsit nehezen indultam neki. Előttem a Nagy-Szénás, az agyamban meg az kattog, hogy az idén is világosban kéne beérni a Juliannamajori ellenőrzőpontra.

Azt hiszem arról, hogy menet közben helyrerázódtam, semmi sem mond többet, mint hogy a Hosszú-árok és az emlékfal közötti szakaszt (2,88 km, ↗274 m) bő fél óra alatt tettem meg. Aztán persze fent megálltam körülnézni…

Áá nem volt szél.... vagy csak 60 kilométer után nem számít... :)

Regula Tamás (@regulatamas) által közzétett videó,

Le Nagykovácsiba, megint egy kis evés, meg ivás, és irány az unalomig ismert Nagykovácsi – Hárs-hegy szakasz. Jó, általában a másik irányból jövök, de ez már tényleg rutin. Világosban. És mintha a másik irányból több lenne a lejtő… Még világosban érem el a Júliannamajor ellenőrzőpontot, ott előkészítem a fejlámpát, ami majd csak öt kilométer múlva kell. Még lámpa nélkül jutok fel a Fekete-fejhez is, sőt egészen a Szépjuhásznéig.

Itt azért már fáradok.

Lámpa elő… mintha nem úgy világítana, ahogy kell. Igaz a 20 lumenes fényereje, különben sem erdőbe való… tényleg le fogom cserélni. Azt hiszem, meghallotta a gondolataimat. Még a János-hegyre felfelé a szürkületben nem rendetlenkedett, de onnan le… a lejtőn, ahol futni akartam… Hogy mondjam? Olyan érzés volt, mintha csak helyzet jelzővel mennék. Én a rövidlátó (magyarul: vaksi) fény nélkül az erdőben… Kísérteties élmény. Persze időnként világított rendesen… amikor nem kellett. Például a Végvári-szikla után, ahol csillagfényben is fel tud menni az ember…  Meg aztán, a lámpa 20 lumenes (elvi) teljesítménye városban tényleg elég, de erdőben eleve kevés, és ebből most max 5 lumennyi fény jött ki.

Mire felértem a Piktortégla üregekhez elegem lett. Még a mécses ösvény sem tudott az idén feldobni, csak a közvilágítás Budaörsön. Ott már nem kellett sietni. Láttam az órán, hogy bőven a kitűzött célidőm előtt vagyok, nem kell sietni.

Még egy kis lépcsőzés, tornaterem, ja, hogy itt is dugóka… hát jó. Örülök. Örülünk. Én mondjuk meg vagyok hatódva magamtól (próbáltam titkolni)... jobban sikerült időben, fizikailag, mint terveztem.

Hivatalosan: 13:50:12 …és nem matekolnék azon, hogy mennyi lehetett volna. Ez így volt jó.

Nem azt mondom, hogy nem fáradtam el, de ez így nem vészes. Pont megfelel a felkészültségi szintemnek, nincs másnap robotmozgás. Rendben vagyok.

Úgy mentem a túrára, hogy, ha megvan 15 órán belül, akkor részemről letudtam a Pirost, és úgy jöttem haza, hogy: ezt majd egyszer futva is megcsinálom.

Csak azért nem mondom, hogy minden percét élveztem, mert a szétrúgott jobb kettes lábujj, meg a vakrepülés… az kimaradhatott volna.

Huszonkettedik rendezés. Meg is látszik. Bejáratott, profi munka. Itiner, útvonal, frissítés (itt mondjuk, sértődhetnék egy pont miatt, de nem lényeg)…stb.

Szóval ennél a túránál felesleges részletezni a pontozást, jár a 20+3 pont.

pirosut.jpg 

ami a földet tapodta: Salomon Speedcross4;

ami támasztékul szolgált: Komperdell Carbon Balance;

a csomag: Quechua Diosaz raid 10 (tartály nélkül);

ami az időt és az utat mérte: Garmin FR 220 és TomTom Runner (halkan jegyzem meg, hogy talán a szél fútta a műholdakat szana, meg szét, de mind a két óra kb fél százalékkal mért kevesebbet… nem tudom miért, ilyen gondom, nem nagyon volt még velük)

ami a fényt NEM biztosította: Energizer 3 led Headlight (komolyan: falfúráshoz kiváló, városban futáshoz elmegy, de erdőbe… a 20 lumen lószart se ér.)

 

A Dobogókői képért köszönet Pintér Máriónak!

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr1211923483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.11.03. 13:07:56

izébizé ... futva mire tervezed? ez egy tök normál futva teljesítési idő. :) én alig egy órával voltam gyorsabb előző évben, Keratomi meg 13:30-t ment, mondjuk ő most lassú volt sötétben, majd mindjártmondom neki, hogy megvana megoldás 8 óra alatt kell mennie! :)

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.11.03. 13:33:29

@rrroka: Izé... :) ...12 óra száraz időben. Nekem.

Mert ugye azt nevezzük futásnak, amikor az ember a táv nagyobb részét futómozgással teszi meg... ez meg mindenkinél más sebességet indukál. Eszem ágában sincs megmondani, hogy másnak milyen tempónál kezdődik a futás, bőven elég, ha azt tudom, hogy kb milyen tempó az, amire azt tudom mondani, hogy lefutottam. ...és a gyalogló tempómon még van mit javítani.

Én a táv nagyobbik részét gyalogoltam, a lejtőkön kocogtam (azt láttad), de aztán ezt is visszafogtam, miután szétrúgtam a lábujjam... valahogy nem tetszett neki a lefele.

Chubbie 2016.11.03. 14:56:50

index2 főoldal, ehhez is gratulálok :-) A mérők pedig ennyi erdős-felhős menetben ekkorát még tévedhetnek, főleg, ha ennyire gyorsan mozogsz és sok a kacskaringó...

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.11.03. 15:07:45

@Chubbie: Köszi. :)

Tévedhetnek, nem is arról van szó, de sajnos ez kb fél százaléknyi eltérés, az utolsó frissítés óta van... és lássuk be a távolság növekedésével a fél százalék, egyre bosszantóbb kilométerben kifejezve. :)

Mellesmeg nálamnál sokkal gyorsabbaknál rendben volt a GPS technika... szóval nem a tempón múlott. :)

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.11.03. 21:32:20

@téglánakgyors: Mert sem a Garmin FR 220-ast, sem a TomTom Runnert nem tudom menet közben tölteni, és egyik sem bír 14 órát... komolyabb órára meg nem telik jelenleg. :) ...meg nem is megyek annyi hosszút.

Gyűrött Papír 2016.11.03. 22:55:08

@téglánakgyors: Megpróbált két órával korábban beérni. :))

Gyűrött Papír 2016.11.03. 23:01:03

@regulat: Powerbank nem segítene? Nem annyira nehéz és talán duplázni is tudna.
Egyébként van olyan aksi, amit a mozgás tölt. Nem mondom hogy olcsó, de jó tudni, hogy van ilyen is.
pl: www.getampy.com/ampy-move.html

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.11.04. 07:03:18

@rrroka: hm én úgy emlékszem a 12:45-ös tavalyi időmmel több volt a futás, mint az emelkedőn a beleséta. mondjuk lett volna Nagykovácsitól hely ahol mehettem volna gyorsabban... Meglátjuk jövőre, már azt is tudom, hogy nem kell annyit depózni. :)

Mindenkinek kevesebbet mért az órája, Keratomi Suuntója 84,2@2700+ mért.
Óratöltés menet közben: nem minden powerbankkal megy, a suuntónál úgy van, hogy a nagyobb az tölti, a kicsik azok nem.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.11.04. 07:18:55

@rrroka: Nekem ebben a menetben 1:10 volt a "nem mozgás", amit a Pálos tapasztalata alapján 45 percre terveztem, de most is kellett ennyi... Szerintem nekem még két év kell, hogy 12 óra környékére betoljam magam. És akkor olyan büszke leszek, mintha pályacsúcsot futottam volna, ami akkorra már nagyon hét óra közeli lesz.. szerintem.

Nekem a legutóbbi szoftverfrissítés óta mér 0,5 százalékkal kevesebbet mindenhol...

Nem tudom milyen óra lesz a következő, de jó lenne, ha olyanra telne, ami bír tizenöt órát... addig meg ez a két órás dolog belefér... :) Mindenesetre hasznos dolog, amit írsz, úgyhogy megnézem majd nagyobb powerbankkal is..

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.11.04. 07:52:57

@regulat: két év múlva a 12 órát nem tudó óra/mobil már csak emlék lesz, és a powerbankok meg olyan eszkozök, amin nevetünk, hoyg "emlékszel amikor egy félikós aksiról kellett menet közben tölteni a telót, mert nem bírt ki egy napot?" :D
Én a terepfutásokon mindig belesétálok a nagy dombokba ("ha nem látod a tetejét, ne fussd meg"), de mostmár látom, hogy itt lehetne sokat erősíteni. Láttam Dömösre lefelé az élmezőnyt és nem tepertek olyan észvesztően, vagy nem tűnt úgy, hogy 4 percesben száguldanak. viszont az 5:13-as átlagtempóhoz tuti nem séta tartozik felfele.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.11.04. 08:04:41

@rrroka: Én ezt a (bele)sétálást szeretném úgy módosítani, azaz fejlődni addig, hogy az emelkedő meredekségétől függjön.

A nyáron egyszer futottam (végig) a Kevély-nyeregig, majd le a kéken, de utána túlélő üzemmódra kellett kapcsolnom.
süti beállítások módosítása