Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Én úgy terveztem

2016. április 21. 06:44 - regulat

Vivicittá 2016

Tudom, hogy sokan furcsállják, de én (bár csak mértékkel) szeretem az olyan nagyszabású, tömegeket mozgató rendezvényeket is, mint például a Vivicittá. Főleg ahogy az évek telnek, úgy tudok hozzájuk emlékeket kapcsolni. A mostaniról például, azt, hogy most futottam először úgy, hogy terveztem a szakaszok idejét... és be is tartottam nagyjából, amit terveztem.

vivicitta.jpgA Vivicittán először talán három és hat kilométert futottam. Egymás után. Utána a klasszikusnak nevezett, jelenleg tíz kilométeres távot, aztán jöttek a félmaratonok. Ez volt az ötödik.

Reggel a sziget felé sétálva azon tűnődtem, hogy: mit lehet majd erről, egy sokadik aszfaltos félmaratonról írni? Komolyan, ha csak nem üt be a krach, nem lesz semmi különös.

Odamegyek. Leadom a cuccom a ruhatárban. Pacsizok a csapattársakkal a Pénzügyőr SE sátránál, hiszen csak ezen a délelőttön több mint negyvenen állunk rajthoz, hogy az egyesület színeiben lefussuk a huszonegy kilométert. Meg fotó, ha nem maradok le… (nem maradtam le, de a csapat fele igen).

pse.jpgUtána beállás a rajtzónába. Futás. Célkapu. Átöltözés. Haza. Útközben még egy kis pacsizás az ismerősökkel, egy kis szurkolás a végének… mert éppen elég lesz már a tömegből és a hangzavarból. Ennyi a történet. Erről nem lehet már újat.

Tulajdonképpen az most valahol újdonság, hogy eddig úgy álltam neki ezeknek a futásoknak, hogy egyenletes tempóra törekedtem, és egy-két kivétellel elfutottam az elejét. Most viszont gyorsuló tempóval akartam letudni a távot. Négy egyenlő, öt kilométeres szakaszban gondolkodtam. Az órám csak az átlagtempó jelzésére volt állítva. Úgy terveztem, hogy szakaszonként két másodpercnyit gyorsítva az átlagtempón 4’36”-ról indítom a befutó utolsó kilométerét.

Nem egy bonyolult terv ez, de 1:37:00-án belüli befutót ígér, ami az eddigi Vivicittáknál mindenképp jobb eredmény.

Így álltam be a kettes rajtzónába és vártam, hogy az első hullámmal elindulhassak. Rajt.

Minden idegszálammal arra figyeltem, hogy ne akarjak rohanni, hogy van idő. Rohadt nehéz volt. Még úgy is, hogy a szigetről kifele, egy kicsit beszélgettem is. Szél, rakpart, tömeg.  …én meg időnként lassítok, mert, ugye a terv…

rendor.jpgÁt a Lánchídon. lecseng az első ötös. Az órát nézem: a tempó 4’42”. Eddig jó.

Kis kitérő. Nem tudom, hogy mit néztem, mit láttam, vagy mi történt. Én akár hajlandó lennék meg is esküdni rá, hogy az óra annyit mutatott, ugyanakkor a letöltött adatok szerint az első öt kilométer átlagtempója 4’33”. Na, mindegy.

Mehetünk megkerülni a várat.

Itt láthattuk vagy nyolcezren a nap egyik tagadhatatlan nem futó hősét, a szolgálatos rendőrt, aki a leszakadt, a hatodik kilométert jelző táblát tartotta. Jó, amikor én odaértem még csak vigyázta, hogy ne fújja közénk a szél.

Valahogy feldobta az egészet, vidámmá tette. Aztán alagút.

Én úgy emlékszem, hogy futottam már az alagútban. Görkorizni, mindenképp görkoriztam. Nem tudom megmondani, hogy mitől olyan nagy élmény az autók nélküli alagút, de az. Csak köszönni lehet, hogy az idei útvonalnak a része lett.

Aztán megint unalmas rakpart. Szembeszél. A tízedik kilométernél a tervezettnél egy másodperccel jobb a tempó, de azt mondom magamnak, hogy belefér. Forduló, Szabadság híd, Fővám tér, letudtuk a tizenötödiket is. Tempóban ott tartok, amit a végére terveztem. Gyorsítani kéne még egy kicsit. Elvégre hátszelünk van.

Mégis óvatos vagyok, mert vajon mekkora pofont tartogat ez a szél, ha visszafordulunk a szigethez.

Utólag azt mondom, hogy ennyire nem kellett volna óvatoskodni.

Még így is a tervezettnél három másodperccel jobb átlagtempóval fordulok a szigetre. Még másfél kilométer, még lehet gyorsítani. Pont hétszáz méter van még hátra, amikor dr Alban kezdett hallelújázni. Hát nekem is kedvem támadt.

lab.jpg

Cél. 1:35:28.

Az eddigi második legjobb félmaratonom, és most még maradt bennem. Nem futottam ki magam. Alulterveztem. Erősen, de azt hiszem, jó úton járok.

Ugyanakkor ez a korosztályomban (45-49 évesek) csak a 27. helyre elég az 590 célba érő között, ami szerintem jó. Már az 590 célba érő önmagában is a "jó hír" kategória. Halkan jegyzem meg a kategória legjobbja, akkor előttem negyedórával már a célban volt.

Gratulálok a mosonmagyaróvári Takács Lászlónak!

Kifelé a szigetről még beszélgetek ismerősökkel, szurkolok a pályán levőknek. Szomorúan látom, hogy az utolsó ezer méteren vagy öten dőlnek ki, pont amikor arra járok.

Egyszerűen nem tudom, vagy inkább nem akarom elképzelni az érzést, amikor ott a célkapu és nem éri el az ember… egy lányt, a rajtszám nélküli barátja támogat. Időnként kitépi magát, hogy fusson és a srác alig tudja két lépéssel később elkapni, mielőtt összeesne. Bocs, de ezt én inkább nem akarom látni...

Szóval gyorsan haza, mert bármennyire is jó volt ez, megarendezvényből én ennyit bírok. Jöhetnek megint a csendesebb túrák, esetleg a kisebb futóversenyek.

vivicittaut.jpg

cipő: Asics Gel GT-2000

óra: Garmin FR 220

ps.: Azt hiszem minden szemüveges utálja a szemüveg mögé port szóró oldalszelet, én mindenképpen, így (mivel a párásodástól nem kellett tartanom) jó választás volt ismét elővenni a jó öreg Zyon szemüveget. Jól szolgált.

ps.2: A 6. kilométer (rend)őrét ábrázoló képért köszönet Sallay Ferencnek

 

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr518646576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.04.21. 07:05:23

ezt szépen megoldottad, gratulálok! :) a klasszikus táv régebben (múlt évezred...) 12 km volt, akkor még az volt az egyetlen. az első 3000 befutó szép pamutpólót kapott, mi csakis ezért indultunk.
komolyan úgy emlékszem, hogy egyszer 47 perc alatt értem be...

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.04.21. 07:20:39

@rrroka: Talán 2010-ben lett tíz a "classic". Emlékszem akkor mentem először Vivicittára, de nem mertem bevállalni a tízet egyben így futottam egy minit, meg egy midit.

Köszi! :)
Többen kérdezték a télen, hogy mire futom azokat a hosszúkat? Mire készülök? Hát erre... erre, hogy fokozatosan tudjak gyorsulni... még van mit fejleszteni a taktikán, mert most túl kevés időt töltöttem anaerob zónában. Hamarabb kell gyorsítani a végén.

Rehlaci · Http://Futoikrek.blog.hu 2016.04.21. 08:59:21

Jó írás lett ez, jó eredménnyel :-) Gratula. Én is pont ezért nem szeretem a nagyon tömegrendezvényeket. Hihetetlen mennyi felkészületlen futó áll neki olyan távnak amit még nem szabadna. És a nagy része szerintem csak a szelfi a fészbúkra miatt indul neki...

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.04.21. 10:21:51

@Rehlaci: Köszi! :)

Egyrészről igazad van, de ismerek nem egyet, aki csak a buli kedvéért indult neki egy-egy régebbi versenynek, aztán valahogy rákapott a futásra.

Másrészt mondjuk ezen a vasárnapon a félmaratonon ott volt pár ezer (lehet, hogy kevesebb) igazából felkészületlen futó, akiknek a nagy része azért jobb, rosszabb eredménnyel leküzdötte a távot, ha csak tíz százalékuknak motivációt ad ez az esemény, hogy tovább fussanak a hétköznapokon... már megérte. :) Kellenek ezek a tömegrendezvények motivációnak.

Rehlaci · Http://Futoikrek.blog.hu 2016.04.21. 12:00:22

@regulat: A motiváció az kell, csak én azt nem értem miért kell sokaknak egyből olyan távon indulni amire nincsenek felkészülve. Pont a futás élvezetét vesztik el. Mert aki betántorog a célig, az nem hiszem hogy annyira élvezte. Én mindig azt mondtam, hogy a verseny csak a hab, az igazi élvezet az odáig vezető út :-) Lassan járj tovább élsz :-)

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.04.21. 12:25:48

@Rehlaci: Mert a félmaratont úgy hirdetik, hogy a legyőzhető táv... mert, bár 10 éve 1768 célba érkező volt a Budapest félmaratonon, tavaly meg 9070, a záróbusz sebessége nem, hogy gyorsulna, hanem lassul...

Mert addig bíztattá(to)k a kezdőket, engem is beleértve, míg kialakult egy olyan hangulat, hogy az se baj, ha végig sétálja a távot, akkor is "lefutotta"... Mert a nevezésért folyik be a pénz, nem az esemény rangjáért. :)

Igazat adok neked, nekem a táv és a tempó egyaránt cél, nem azért nem futottam még maratont, mert nem tudnám a távot teljesíteni, hanem mert nem tudnám úgy teljesíteni, hogy azzal elégedett legyek.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.04.21. 20:04:28

@Rehlaci: azért, mert annyira felkészületlenek, hogy még azt sem tudják, hogy felkészületlenek! :D

Patrols 2016.04.21. 21:57:20

Kár hogy a végén a cipő és az óra reklám megjelenik. Így elveszti a hitelességét. Talán majd legközelebb megtanulja a szerző ezt.

Rehlaci · Http://Futoikrek.blog.hu 2016.04.21. 22:14:11

@rrroka: A tömeggel ez jár. Viszont van ellenpélda is, és van akinek nem is kell felkészülni. Engem előzött már meg maratonon mezítlábas pap :) Nem vagyok hívő, de ott elgondolkoztam...

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.04.21. 22:23:20

@Patrols: Ez érdekes, mitől vagyok kevésbé hiteles, ha minden poszt végén megmondom, hogy milyen cipőt, vagy zsákot, túrabotot használok?
Ez komolyan érdekel.

Miért kéne úgy csinálni, mintha ezek a dolgok nem lennének? Azon túl, hogy szerintem megjátszás úgy csinálni, hogy nem lényeg, hogy milyen eszközöket használ az ember... Én ezeket használom, ezek segítenek.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.04.21. 22:25:14

@Rehlaci: Mondjuk a mezítlábas papról nem tudod, hogy különben mennyit fut, gyalogol a hétköznapokon... ergo nem biztos, hogy felkészületlen, csak mezítlábas. :)

Patrols 2016.04.21. 22:31:16

@regulat: javaslom, hogy nézd meg a mezítlábas kommented. Hátha az segít.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.04.21. 22:41:10

@Patrols: Szerintem te sem érted magad. Különben meg tudnád fogalmazni.
Ennek semmi köze a hitelességhez.

Megkérdem másképp mitől lesz hitelesebb az időm, amit éreztem menet közben, ha nem írom le, hogy milyen cipőben futottam? :)

Patrols 2016.04.21. 22:48:35

@regulat: semmi gond nincs ezzel. Neked a külsőségek a fontosak másoknak egyszerűen a futás szeretete ☺mindenki más. Mennyiben segít egyébként jobban egy Garmin óra vagy egy bármilyen más márka? Az időd nagyon jó volt de ezt bármilyen órával megcsinaltad volna. Ilyen egyszerű ez.

Patrols 2016.04.21. 22:49:59

Remélem így már érthető számodra is.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.04.21. 23:02:42

@Patrols: Ha a posztot elolvastad, ez egy negatív splites futás volt, nekem ehhez jobb segítség a GPS képes óra, ami szívritmust és jelen esetben átlagtempót mutat... hogy ezek közül mindegy lett volna? Nem. Kapásból tudok néhányat, amik olcsók de félremérnek, amik az alagútban jelet vesztettek és utána nem is találták sokáig... Nekem fontos, hogy megbízható legyen az órám. Ez addig annak tűnik, bár ott van a posztban egy anomális, ami ha ismétlődik más eseményen, akkor azt jelenti, hogy az óra nem jó...

Igen, mindenki másképp csinálja, van aki az összerakott zenével jobban fut, mint nélküle.
Én úgy vagyok vele, hogy nem ciki leírni, hogy mit használok, addig, amíg nem ruházom fel valótlan tulajdonságokkal. Márpedig én sem a cipőről, sem az óráról, sem a szemüvegről nem állítom, hogy ez a legjobb. Csak azt, hogy nekem ezek segítenek.

Álszent dolognak érezném, ha úgy csinálnék, hogy ez nem számít, ha nekem számít. Ezért döntöttem úgy, hogy minden poszt végén kiírom ezeket.. És amióta, így csinálom, azóta sokszor kapok kérdéseket olyan eszközökről, amit használtam, és amiről átadható tapasztalatom van. Azaz tudok segíteni.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.04.21. 23:05:13

@Patrols: Ez még mindig nem volt válasz a hitelességgel kapcsolatban. :)

Ami neked nem számít, az maximum lényegtelen, és nem hiteltelen. Nem szinonimái egymásnak.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.04.22. 06:47:18

@Patrols: ez nem a reklám miatt van odaírva te maki! :D

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.04.22. 07:21:18

@rrroka: Engem nem zavar, hogy reklámnak nézi. :) És értem, hogy nem akar reklámokról olvasni, a fogyasztói társadalomról hallani... mondjuk ezt az internethasználattal elkerülni nehéz.

Az viszont érdekelt volna, hogy ez mennyiben befolyásolja a leírtak hitelességét szerinte. De az komolyan.

De kiderült, hogy egyszerűen csak eltérő fogalomkészlettel dolgozunk.

Patrols 2016.04.22. 08:19:09

@rrroka: En nem sertegettem vagy hulyeztem le senkit. Ha mas a velemenyem az egy dolog.

Patrols 2016.04.22. 08:28:38

@regulat: En egyszerűen arra céloztam, hogy sajnos sokan elhiszik, hogy ezek az eszközök hozzák az eredményeket.
Én mindig az embert próbálom meg előtérbe helyezni. De mindenki más ahogy már irtam.☺ Te jobban megerted magad a rrokaval. Ez is rendben van.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.04.22. 08:41:51

@Patrols: Én elhiszem, sőt respektálom, hogy szerinted mindegy, hogy milyen eszközöket használ az ember. Anyám is rendszeresen használta a hámozókést csavarhúzónak.
Én a célszerszámban hiszek.

Eddig abban, hogy eltér a véleményünk egyetértünk. Sőt még el is fogadjuk egymás véleményét. Leszámítva a sértegetést. Mert akár vehetném is annak, hogy szerinted a cipő és az óra megnevezése miatt, amit előtte írtam, az: hülyeség, hazugság, blöff, mellébeszélés... és még sorolhatnám, azokat a jelzőket, amit a hiteltelen takar.

És amellett, hogy számomra kiderült, hogy egyszerűen csak nem a jó fogalmat használtad, hanem kibökted, ami eszedbe jutott... de, te ezt még mindig nem látod be, hogy nem a célszerszerszámot használtad.
Különben el tudnád mondani, hogy mit, hogyan tesz hiteltelenné a márka megnevezése. :)

Patrols 2016.04.22. 08:53:31

@regulat: a "celszerszam" a labad, az agyad, meg a szived. Legalábbis szamomra.
A sertegetest rrokara ertettem, o hulyezett le. De valoszinu itt ez rendben van.Legalábbis koztetek. Mindegy kar volt idetevednem... Sok sikert es egeszseget a tovabbiakban a futashoz!

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.04.22. 09:06:58

@Patrols: Én a sértegetést úgy értettem, hogy bár nem úgy reagáltam rá... de te kezdtél el sértegetni. Csak úgy vagyok vele, hogy, ha valaki megtisztel azzal, hogy elolvas, akkor az ilyen ügyeket megpróbálom kulturáltan rendezni.

Értem, az álláspontodat, de álszentnek tartom. Mert a szerző megtanulta... és egyaránt mer jót, rosszat, és semlegeset írni az általa használt eszközökről. :)

Sajnálom, hogy átváltottál duzzogó üzemmódra, hiszen még mindig tartozol egy magyarázattal a hitelességről, meg a hiteltelenségről.
Talán majd egyszer, máskor (esetleg máshol)... bár én remélem, hogy tévedsz még ide.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.04.22. 10:43:28

@Patrols: egész konkrétan azzal vádoltad regulat, hogy reklámot nyom, ez teljesen hülyeség, nem sértés, tény. tévedté, rosszindulatú voltál és lekezelő, a lehető legszarabb kombó... ez van. meg fogom védeni a barátaimat ha indokolatlanul betrollkodják őket.

egyébként abban egyet értek veled, hogy az embert helyezzük előtérbe, és rohadtul nem számít hogy 15ezer forintos stopper, vagy 230 ezres SUUNTO óra van kezünkön, hogy 30 ezres kompressziós tereprövidnadrágban futunk, vagy 1300 Ft-os decathlonosban.
ha máshogy hangzik a belépőd, akkor simán egyetértünk a többi dologban.

Patrols 2016.04.22. 10:57:22

Örülök neki hogy lassan megertitek mi is a lényeg. Úgy néz ki mégis volt értelme idetevednem. Köszönöm és további jó blogolast es kommentelest kívánok mindkettotoknek!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.04.22. 11:25:25

@Patrols: mondhattad volna hogy bocs, rosszul kezdtem...
süti beállítások módosítása