Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

XII. Imre-Lőrinc futóverseny

2017. március 20. 11:06 - regulat

bronze edition

Ülök a földön az előszobában. Hátam a falnak döntöm. Kicsit szédülök. Érzem, ahogy az első vércsepp eléri a szemöldököm… bő két óra múlva futni kéne, de most még szédülök. ...valahogy így kezdődött.

xii-imrelorinc.jpgRégóta rémálmom egy verseny előtti baleset. Most megkaptam. Tulajdonképpen semmi különös, mindössze lefejeltem az előszoba szekrény. Elhatározom, hogy piros sapkát veszek, csak előtte összekaparom magam, és elállítom a vérzést. Valójában rosszabbnak hangzik, mint a valóság.

Két órával később, már ott toporgok a futók közt és várom a rajtot. Piros sapkában. A szokásos szezonkezdő. A XII. Imre-Lőrinc. Ez sohasem rutin futás. Ez mindig erős mezőny, és nem csak a pénzdíj miatt.

Nyolc kilométer, enyhe lejtővel az első három kilométeren, de csak azért, hogy emelkedő legyen a vége.

Ha jól látom, akkor négyen képviseljük egyesületünket, a Pénzügyőr SE-t. Ha minden jól meg, akkor a mezőny első harmadába beférünk. Persze, hogy esélyt latolgatok. A saját kategóriámban egy olyan ötödik helyre várom magam… már, ha nem futom el az elejét.

Várom a rajtot.

Kicsit előrébb furakodom. Soha nem értettem, hogy a mezőny második felére esélyes futók, miért ragaszkodnak a második, harmadik sorhoz a rajtnál.

imrelorinc_utolsokm.jpgBumm… eldördül a startpisztoly, nincs mese, futni kell.

Persze, hogy elvisz az eleje. Kicsit visszaveszek a télen, a jégen nem igazán futottam gyorsakat, nem kéne féltávon kifulladni. A korosztályos harmadik helyre tippelem magam. Közben előzgetnek azok, akik a rajtnál beszorultak. Elmegy mellettem úgy másfélnél Tigyi Laci. Elkönyvelem magamban, hogy most csúsztam le a dobogóról. Meg sem próbálom a tempóját tartani. Ráfordulunk a visszafordító karikára, és Földvári Zoli is elhúz mellettem azzal, hogy: „tavaly is itt előztelek meg”.

Igazából nem izgat, ötödiknek lenni jobb, mint negyediknek.

Vége a körnek, jön az emelkedő.

Sajnos itt volt egy kis hiba a pályavezetésben, keresztbe fut előttünk a mezőny vége. Kisebb ütközés.

Shazbat!

imrelorinc_dobogo_2.jpgAz emelkedő valahogy belapult az elmúlt években. Kezdek felzárkózni Zolira… Két kilométeren keresztül csökken a távolság lépésről, lépésre… Már eljátszom a gondolattal, hogy talán még utol is érhetem, amikor jön a hetedik kilométert jelző tábla. Ez az beérés már nem fog menni. Elengedem. A lényeg, hogy 34 percen belül beérjek, az meg meglesz. Még gyorsítani is van erőm. Zolinak is.

Azzal vigasztalom magam, az utolsó métereken, hogy ötödiknek lenni jobb, mint negyediknek. Így legalább nincs a "lemaradtam a dobogóról" érzés.

33:10

Sorban futnak be a csapattársak. Mind a négyen az első harmadban végzünk.

Tulajdonképpen mennék már, de csak megvárom az eredményt. Hátha…

…és amikor végre kiteszik a listát, nem hiszek a szememnek, az ötven pluszos kategóriában, bő egy perccel lemaradva Tigyi Lacitól én vagyok a harmadik. (halkan jegyzem meg, hogy az abszolút első kenyai futó, addigra már akár le is zuhanyozhatott volna, hiszen 11 perccel előttem ért be...)

Boldogság van.

Qrva jó dolog ott állni a dobogón.

Az útvonal (ahogy az órám mérte):

imrelorinc_ut.jpg

ami a földet tapodta: ASICS-Gel GT-2000 4;

ami az időt és az utat mérte: Garmin FR 220

 

*Köszönet az útközben képért Brevákné Kiss Editnek, a dobogós képért King Gyulának

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr7212353369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enne mi? 2017.03.21. 21:24:20

és ez a Garmin FR 220 csak az utat, vagy a távolságot is mérte? Mivel a 8 km-nek hirdetett táv állítólag csak 7,7 km, bár abból, hogy az 1. km-jelzés kb. 300 méterrel a rajt után következett, még ez is megkérdőjelezhető...

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2017.03.21. 21:59:14

@enne mi?: Igen, mérte a távolságot, és igen nekem is 7,7 kilométert mért.
De két dolgot el kell mondanom a rendezők védelmében.

A műholdas távolságmérés eleve csak egy körülbelüli értéket ad, mert ugyan a futó útvonalát követi, de eleve nem másodpercenkénti pontfelvétellel, így a kanyarokat minél gyorsabb vagy annál jobban rövidíti, hiszen a pontokat egyenesekkel köti össze az íven belül. Ráadásul a magasságmérés is meg tudja zavarni. A GPS-es órával történő távolságmérés általában három-öt, nagy szintkülönbségnél akár tíz százalékkal mutat kevesebbet, mint a futó által valójában megtett út.

A másik dolog, hogy a futó, nem a pályakijelöléskor a kerékkel mért útvonalon fut, hanem ideális ívet próbál keresni, ez is okozhat eltérést. Mondjuk a 8000 méteren a 3,75% az szerintem hibahatáron belül van.

Az viszont tény, hogy a km jelzők kihelyezése következetesen rossz volt, azaz az elsőt félre mérték, és a többi ahhoz képest kilométerenként volt.

Szóval, azt hogy mennyire lett ez félremérve ne tudom, de 2015-ben 7,71 km-t mért az órám, 2016-ban 7,74 km-t, és most 7,70 km-t. Az útvonal ugyan az, csak most kb öt méterrel előrébb voltam a rajtnál.

enne mi? 2017.03.22. 20:59:18

A km-jelzésekkel való bénázást nem igazán értem: ha csak ránézel a pályarajzra, egyértelmű, hogy hol van a táv fele, tehát oda kell kitenni a 4-est... ehhez képest már e pont elé kitették az 5 km-t... ráadásul nem első alkalommal futottuk ezt a pályát, bár én előtte esküdni mertem volna, hogy kisebb a kör a fordítónál. De inkább legyen ez a fajta malőr, mint az, amikor néhány évvel ezelőtt közel egy óráig várakoztatták a hosszútávot a rajtnál.
Ettől függetlenül szeretem ezt a versenyt, még ha istentelül el is húzzák a sorsolást, vagy épp izgalmasabb volt a régi útvonal (ez utóbbira mondjulk van racionális magyarázat, a többi gyengeséget illett volna már kinőni az évek alatt).
És hogy mondjak valami kedveset is: a mellett futó két kislány lelkesen biztatta a már visszafelé tartó kenyai élbolyt, holott a részvételük nem mindenkiben kelt feltétlen örömet.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2017.03.23. 05:04:39

@enne mi?: Bénázni bármivel lehet.

A folyamatos visszajelzéseknek tudom be, hogy a nyolc kilométer már emberi időben rajtolt, hogy a tombolát szétszedték három részre... Szóval van pozitív változás, és vannak bizonyos ki nem nőhető emberi tényezők. :)

Én mindig azon nevetek, hogy a Benedek Team hat fővel volt jelen a versenyen, és mégis mindenkinek csak az öt kenyai tűnt fel. :) Személy szerint én pont azért szeretem ezt a versenyt, mert erős az élmezőny...

enne mi? 2017.03.23. 20:12:10

@regulat: "a Benedek Team hat fővel volt jelen a versenyen, és mégis mindenkinek csak az öt kenyai tűnt fel. :)"

Nem igaz, nekem feltűnt a hatodik személy is, ő terelgette a kenyaiakat a dobogó felé eredményhirdetéskor :)

((((tényleg csak sokszoros zárójelben: nem csoda, ha némely kenyai nem értette meg, hogy az ő nevét mondják, erősen küzdött a szpíker hölgy a nevekkel))))

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2017.03.24. 04:37:02

@enne mi?: Én mondjuk Kácser Zitára gondoltam, aki a női abszolút második lett. :)
süti beállítások módosítása