Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Ösztönből

2011. március 29. 09:34 - regulat

Egy hete szerénytelenül megjegyeztem, hogy az idén már sikerült egyhuzamban nagyobb távolságot lefutnom, mint tavaly. Ezt leginkább annak tudom be, hogy változtattam az edzésterven, és mostanság leginkább a pulzusomra figyelek, valamint hetente egyszer beillesztek egy lassabb tempójú trappolást.

invigotr.jpgNa ja, készülök az első Vivicittámra.

Mondjuk ez ebben a formában nem igaz. Nem igaz, mert valamikor a Vivicitták hajnalán egyszer már lefutottam, csak éppen már gőzöm sincs, hogy mikor.

Aztán tavaly is Vivicittáztam, igaz akkor a két rövidebb távot futottam le, az akkori időimhez képest remek 4’38”-as tempóval. Mondom magamhoz képest.

Egy évvel ezelőtt a 12 kilométert nem mertem volna bevállalni. Nagyon soknak tűnt. Ez annyit változott, hogy a "nagyon"-t el is hagyhatom, de azért még mindig soknak tűnik. Még akkor is, ha – köszönhetően a megszokott építőipari csúszásoknak – az idén is a Városligetből indul, és spórolunk 800 métert.

A papírforma szerint ezt a rövidített távot úgy kerek egy óra alatt le tudom futni. Ez azért biztosan lassabb lesz, mit az előző évben.

Hogy azért ne legyen sokkal rosszabb, lelkesen gyűjtöm a kilométereket, meg figyelem a pulzusom, hogy ne szálljak el.

A múlt heti „lassú” futást úgy ütemeztem, hogy felosztottam három szakaszra

Az első öt kilométeren a pulzust 145 – 150 bpm közötti tartományban tartottam.

A második öt kilométeren 150 – 155 bpm közötti tartományban, míg

Az utolsó öt kilométeren 155 – 160 bpm volt a cél.

Persze ebbe remekül keresztbe ver az utolsó kilométer emelkedője. Ott szerintem sétálva is 155 bpm fölé menne a pulzusom.

Utána két nappal – pár száz méter eltéréssel – megismételtem, csak éppen nem mértem a pulzust, csak megérzésből, mondhatni ösztönből próbáltam 160 bpm alatt tartani.

A mai eredmény magáért beszél:

2011. március 29.

Táv: 16,51 km

Idő: 1:30:41

Tempó: 5’29”

Átlag pulzus: 153 bpm

Maximum pulzus: 164 bpm

 

Igazából szinte ugyanaz az eredmény. Ez azért biztató.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr105628003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása