Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Elkerített utak

2016. november 17. 17:11 - regulat

brékingnyúz-mód

Igazán bosszantó, amikor az embernek, egy jelzett turista útvonalon kerítés, villanypásztor, vagy valami hasonló állja az útját, mondván a turistaút a továbbiakban nem használható. Az idei évben már többször bosszankodtam ezen, bár a bosszankodás tárgya általában villanypásztor, vagy elszántott turistaút volt...

kotokpadjan_profil_kicsi.jpgLegutóbb a Gercse 35 teljesítménytúra előtt derült ki, hogy a rendezőnek azért kellett az útvonalon változtatni, mert a Széphalmi részen, konkrétan a Párás utca Hidegkúti útba torkolló részén a kék kereszt jelzést kerítés zárja le.

A rendezők a túra útvonalát elterelték. Tulajdonképpen itt abba is hagyhatnám, de...

Bennem meg felébredt az állampolgári öntudat, vagyis inkább felbosszantottam magam, és megkerestem a II. Kerületi Önkormányzatot a legnagyobb közösségi oldalon keresztül.

paras1.jpgÉs az Önkormányzat korrekt és szerintem megnyugtató módon adott választ a problémára, ami a túrázóknak és a térkép frissítőknek (Igen, Gyula, rád is gondoltam) talán hasznos lehet.

Ezt írták:

Tisztelt Regula Tamás!

Bejelentését köszönettel vettük. A Párás utcai gyalogos forgalom számára kiépítendő járda kérdésével régóta foglalkozik az Önkormányzat. A többször felmerült – a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat által is megerősített – lakossági igény kielégítéséhez, a Párás utcai „gyalogösvény” legalizálásához, a gyalogjárda biztonságos kiépítéséhez azonban a legalsó szakaszon az érintett magánterület tulajdonosainak hozzájárulása lett volna szükséges. A – jelenleg felszámolás alatt lévő – Buda Regionális Bank pesthidegkúti fiókjának épülete látszólag egy közterület, a teljes hosszában nem kiépített Párás utca Hidegkúti úti torkolata mellett áll, de a valóságban ez a torkolat nem közterület hanem magánterület. Sokan mégis közterületként használják/használták ezt az - eddig - elkerítetlen telket, vagyis nagy (volt) rajta a gyalogosforgalom: innen volt megközelíthető a bankfiók is, és ezen a kitaposott gyalogúton keresztül lehetett a leggyorsabban eljutni egyrészt a Szabadság utca irányába, a Széphalom városrész felé, másrészt Pesthidegkút-Ófalu felé. Az Önkormányzat azonban nem építhet ki úgy gyalogjárdát, hogy az egy magáningatlanba torkollik, a tulajdonosok hozzájárulását pedig nem sikerült megszereznünk a járda teljes hosszon történő kiépítéséhez.

A közelben megépült sportközpont és a 2017-től épülő Máriaremetei Uszoda szintén növelni fogja a környék (Széphalom és Ófalu városrészek közötti) gyalogos forgalmát. Az Önkormányzat szeretne a környék – várhatóan tovább növekvő mértékű – gyalogos forgalma számára tulajdonjogi és forgalomtechnikai szempontból is biztonságos megoldást kínálni, ezért komoly erőfeszítéseket tett a Párás utcai gyalogos közlekedés rendezése érdekében. Ennek eredménye, hogy a Párás utca alján – egy magántulajdonos és az Önkormányzat között létrejött megegyezésnek köszönhetően – telekhatár-rendezés van folyamatban, amelynek eredményeként kialakul majd egy L alakú gyalogos átkötés a Hidegkúti út és a Párás utca között. A Hidegkúti út 209. sz. alatt található, önkormányzati tulajdonú telken állt épületet is ennek a gyalogos kapcsolatnak a biztosítása érdekében bontotta el az Önkormányzat.

paras2.jpgFontos megjegyezni továbbá, hogy autóval NEM lehet majd itt közlekedni (CSAK gyalogos, ill. később esetleg kerékpáros forgalom zajlik majd itt). A Földhivatali bejegyzés/átvezetés folyamatban van, 2017. tavaszán pedig a gyalogos kapcsolat kiépítésére is sor kerül.

Üdvözlettel; II. Kerületi Önkormányzat

Szerintem ez a válasz jó és megnyugtató hír azoknak, akiknek a jövőben arra vezet az útja túrázás közben.

 

 

 

A posztban látható képek a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség facebook oldaláról lettek, a hozzájárulásukkal felhasználva.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr611969593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása