Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Végre hóban

2017. január 19. 06:00 - regulat

playsafe-mód

A téli túráknál az egyik sarkalatos pont a számomra a megközelítés. Hogyan jutok oda, hogyan megyek haza anélkül, hogy a különösebb esélyt adnék a megfázásnak. Fussak, vagy túrázzak? Az utóbbi kérdést úgy is fogalmazhatnám, hogy mit vegyek fel, mit vigyek magammal.

kerecsen20_okl.jpgErre a hétvégére két túra között őrlődtem, az egyik esélyes a már jól megszokott Téli Turul túrák volt, míg a másik, a tavalyhoz képest előre hozott, Verőcéről induló, Börzsöny kapuja. És bár szívem szerint a Börzsönybe mentem volna, a pénteki havas, esős időjárás inkább a biztonsági játék felé terelt. Nem bízom a Mávban…

Így szombat reggel megcéloztam a Déli-pályaudvart... mivel onnan indult a Turul hosszú, Szomorig vezető távja, illetve a közepes táv Nagykovácsiig. A városban a jég dominált, feljebb lehetett hóra is és jégre is számítani, ezért nem kockáztattam, úgy gondoltam bővel elég lesz, immár sokadszor Nagykovácsiig kocogni. Már, ha tudok majd egyáltalán kocogni. Beneveztem a Turul közepes, azaz Kerecsen 20 (MTSZ: 50,9 pont, rendező: Szent Jakab Zarándok Egyesület, Baksa József) távjára. És elindultam először a Széchenyi-hegyre.

A túra első része városi szakasz, rengeteg lépcsővel… pont ezt kikerülendő választják sokan a Normafától induló, rövid 15 kilométeres Attila távot, miközben arról álmodoznak, hogy majd egyszer lesz egy Normafa – Szomor táv is a túrán.

kerecsen20_ilove.jpgAz első ellenőrző pont és a hosszútávosok előre küldött csomagjainak leadási pontja az Istenhegyi úti Turul szobor. Különösebb nehézség nélkül vergődtem felfelé, és közben végig azon gondolkodtam, hogy fel kéne venni a hágóvasat, amit egy éve megvettem, de valahogy soha nem volt nálam, amikor használni is kellett volna. Nem vettem fel. Így utólag egyet kell értenem mindenkivel, aki ezért hülyének néz.

Innen tovább a jeges járdákon… és a Szendrő utcán becsatlakozó zöld sáv jelzésen. Nem csak én mondogathattam felfelé, hogy mindennek ellenére szeretem ezt a túrát, mert a Szépkilátás után valaki ki is írta egy havas szélvédőre, hogy ő bizony szereti.

Még egy kis lépcsőzés a rosszkedvű hómunkások mellett, és a második ellenőrző pont, a Széchenyi emlékmű. Egyébként gyönyörű behavazva.

Tovább a Normafához. Az azért szívet melengető, ha egy téli napon úgy ér oda az ember, hogy a hóra vágyó fővárosi tömegek, még nem taposták tükörjéggé a Normafa környékét. Olyan békés.

kerecsen20_janoshegy.jpg

A síház melletti pakolóban újabb ellenőrzőpont, jelzésváltás a zöld keresztre és irány a téli erdő, no meg Makkosmária. Szerencsénk volt, mert eset annyi hó, hogy az alatta levő jég ne legyen zavaró. Lehetett futni. Szeretem ezt a szakaszt télen, nyáron egyaránt.

A Makkosi-rét után piros sáv, majd váltás a sárgára. Kisebb csoportokat előzgetek, majd majdnem elrontottam az utat. Megint. Az van, hogy valamelyik turulon simán tovább szaladtam, mert az itiner táblázata a szakaszt úgy jelöli, hogy: a piros sáv, sárga sáv, sárga kereszt váltja egymást, ami igaz is, de a szöveges rész jelzi, hogy nem kell a Kis-Kőfejet megkerülni, hanem a Korányi kerítése mellet visz egy jelzetlen út a sárga sávról a sárga keresztre.

kerecsen20_szalag.jpg

 

Akkor sincs gond, ha valaki benézi és a táblázat szerint halad, hiszen a "kerülő" csak 260 méternyi pluszt jelent.

A Budakeszi útnál az ellenőrzőpont helyett egy tábla figyelmeztet, hogy megvagyunk még. Ennek igazán örülök, és megyek tovább a sárga kereszten, majd a szalagozást követve a Vadaspark mellet, a Petneházyig.

kerecsen20_vadaspark.jpg

A hatodik ellenőrző pontnál átfut a fejemen, hogy alulbecsültem magam, meg túláraztam a várható nehézségeket. Itt vagyok a cca 17. kilométernél, nem vagyok fáradt (igaz kicsit lassabban haladtam a hó miatt) a cipőm se ázott át (valójában de, csak nem éreztem) nem estem-keltem… Mi a francért nem neveztem a teljes távra?

Szerintem átnevezek Nagykovácsiban, biztattam magam és a piros jelzésen nekivágtam az útnak. Még a Kecske-hát előtt (a piros 85 Julianna-major ellenőrző pontjánál) körbenéztem. Ide látszanak a kevélyek, a Hármashatár-hegy, a fekete-fej, a Nagy-Hárs-hegy, a János-hegy… Szép.

Itt már bőven volt hó. És ahogy fogytak előttem az emberek úgy lett egyre keskenyebb, egyre botladózósabb előttem a csapás. Ráadásul, valami furcsa mozgást láttam magam előtt. Mintha valaki elesett volna… De nem. Csak fotózott. Így készült rólam egy, mondhatni, nem túl mosolygós kép.

kerecsen20_en.jpg

Igen, utólag megint azt kell mondanom, hogy fel kellett volna venni a hágóvasat, de olyan szép új volt. Akkor még.

A Vörös-pocsolyás-háton viszont már ismét kocogtam egészen Nagykovácsiig.

3:23:20 Mondjuk körül-belül ennyire is számítottam. És már éreztem annyira vizesnek a cipőmet, hogy ne akarjak tovább menni Szomorig.

A célban, a plébánián, meleg tea és a szokásos rétes várt. Részben átöltöztem és visszabuszoztam a városba. Megint nem bántam meg. Sem azt, hogy ezt a túrát, sem azt, hogy ezt a távot választottam.

Télire ez bőven jó volt. Tavasszal meg csak tovább kéne menni…

És akkor az idei évben kissé megváltozott pontozás:

Az itiner 3 pont (mert ugye a szervező elérhetőségének hiánya, az pontlevonás). Az útvonal az 5 pont. A frissítés szintén 5 pont, hiszen nincs az útvonalban 15 kilométernél hosszabb szakasz, ahol nem lehet vízhez jutni. Igaz, hogy télen kissé hideg, de a lényeg az, hogy van. Az ottfelejtési faktornak becézett izére szintén jár az 5 pont. A pluszok közül ezen a távon nincs csomagszállítás, ami érthető, a futóbarát pontnyitásért 1 pont jár, bevallom letölthető tracket nem találtam. Ez így 18+1 pont.

Az útvonal (ahogy az órám mérte):

kerecsen20_utvonal.jpg

A szintmetszet (ahogy az órám mérte):

buek20_szint.jpg

ami a földet tapodta: Salomon Speedcross4;

ami támasztékul szolgált: Komperdell Carbon Balance;

a csomag: Quechua MT20 (tartály nélkül);

ami az időt és az utat mérte: Garmin FR 220

 

 

 

A fotóért köszönet: DonRazzinonak

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr6712134683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2017.01.19. 08:01:15

@téglánakgyors: ...és első pillanatban, amikor megláttam, nem tudtam, hogy mit keres a puska a hátamon.... de az csak egy faág. :D
süti beállítások módosítása