Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Vazze Sinya, itt majdnem mindenki zöld pólóban van!

2008. április 21. 22:45 - regulat

Ez a város egyre laposabb. Nem tudom mi az oka, talán a túlzott forgalmi terhelés, talán a globális felmelegedés, de a város egyre laposabb. Ha nem lenne a Critical Mass észre sem venném.

k2moto84.jpgÉn speciel a globális felmelegedésre szavazok. Az olvadó jéghegyek gyalulhatják a várost egyre laposabbá. Persze ezek titkos jéghegyek, azóta tudom hogy lenniük kell, amióta egy szakember azt mondta a tévében, hogy a felmelegedés miatt van hidegebb. Tehát jéghegyek is vannak… és titokban gyalulják egyre laposabbra Budát és Pestet.

Mert gyalulják, az fix.

Amikor úgy három éve először növeltem az egy főre eső kerek számát a CM-en, akkor határozottan emlékszem, milyen meredek lejtő vitt le az Erzsébet hídról, vagy még tavaly is milyen meredek volt az Alagút. Na mindegy laposabb város, rövidebb táv, nagyobb tömeg.

A nagyobb tömeg több – ha ideiglenesen is – két kerékre váltó autóst jelent. Ha egy évben kétszer az is nagy eredmény.

Szóval lapul a város CM-ről CM-re.

Az elsőre azért mentem, mert kíváncsi voltam görkorival bírom-e. Bírtam. Nehezen. Azóta meg rászoktam. Könnyen ment.

Most a massza a Károly körút zöldre festésével indult (PARK! projekt). Fél háromkor olyan volt a hangulat, mint a Balatonon a ’80-as években. Mindenki sorban állt. Nem sörért, nem lángosért, ingyen pólóért. Mert ugye, ami ingyen van…

Vagy nyolcezer zöldpólós ember várta Jason Hawkes brit légifotóst, hogy a PARK!osított Károly körutat fényképezze. Ő szorgalmasan kattogtatott lefele, lentről szorgalmasan fotózták a helikoptert. Párbaj volt a javából, bár gőzöm sincs ki nyert.

Közben folyamatosan érkeztek a csillagtúrázók. A fotózáson sokan voltunk, de nem kevesen, indulás előtt már rengetegen. A szervezők szerint nyolcvanezren. Ha a Filip gyerek számolási technikáját követem, akkor vagy öt millióan voltunk.

Ebből a rendezők és a PARK!-osok (úgy minimum tíz százalék) zöldben. És szinte mind a menet elején.

És folyni kezdett a massza. Szinte szabadon, bár a rendezők szorgalmasan próbálták kordában tartani… „Engedjétek előre a rendezőket! Csak a zöld pólósok után induljatok”

És elhangzik az ominózus mondat:

„Vazze Sinya, itt majdnem mindenki zöld pólóban van!”

Életképek a tömegből:

Erzsébet híd. Dagadt - bocsánat duci – kisfiú, úgy tizenegy éves láthatóan élete első masszájában, mérgesen konstatálta, hogy megelőzi egy görkoris. Felháborodottan mondja az apjának „Minek jön ide? Ide csak biciklisek jöhetnek! Menjem máshová!” Apuka elvörösödve csitította, ugyanis a másik oldalon éppen egy kerekesszékes előzte őket…

Alagút. Két huszonéves lány, akik az Orion úrhajó, vagy az Alfa-holdbázis jelmeztervezője által megálmodott ezüstszínű szerkóban tekert a sötétbe érve eszeveszett száguldásba kezdett, miközben azt kiabálták, hogy „fééééleeek!”.

Lánchíd. Másik klapec, ez vagy nyolc éves: „Apu mikor fogunk végre rendesen biciklizni?” Lassú volt neki a tempó.

Bajcsy. Három BMX-es teker, mint állat, közben beszélgetnek. „Qrva jól megyünk!”, „Királyok vagyunk!” azután elhúz mellettük egy gördeszkás… Közben egy minibarbie összeszorított fogakkal tapossa a pedált az út szélén. A támasztó kerekei csak ritkán érnek az úthoz. Ő végig fog menni. Gondolom apu/anyu valahonnan a háttérből vigyázza.

Opera. Az úri közönség előadásra siet. Néhányan a lépcsőkről nézik a tömeget, amely a rendezők hatható közreműködése révén időnként a zebránál kettényílik, mint a Vörös-tenger. Olyankor az úri közönség áthalad. Persze akad, akinek a zebra messze van és egymaga próbálkozik a Mózesi módszerrel. Sikertelenül. Így véleményt formál a sok kétkerekű köcsögről…

Az út további része szinte eseménytelen. A partvonalon, akarom mondani járdán szurkolók. Talán jövőre ők is ott lesznek a masszában.

Liget. Itt valami lovasbandérium keveredik a masszába. Helyük lenne, a ló sem füstöt pufog ki…

 

Királydomb. Kerékpáremelés. Fieszta.

Szeptemberben újabb massza indul...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr155627488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása