Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Hogy jövőre jobb legyen

2013. szeptember 25. 13:46 - regulat

II. Hajrá Rákosmente

Az ember leginkább bajban van, ha valami olyanról kell véleményt mondania, ami ingyen van. Már neki, mert különben semmi sincs ingyen. Meg aztán azt is nehéz, hogy a kritika ne forduljon ekézésbe, mert az senkinek sem jó.

rakosmente_2013.jpgSzóval tavaly az autómentes napon a székesfőváros XVII. kerületének önkormányzata, rendezett egy futóversenyt kimondottan hagyományteremtő célzattal. A kerület lakói, de legalábbis a kerületben futók örömmel fogadták a kezdeményezést, mert tökéletesen alkalmasnak látszott a cél elérésére, azaz a mozgás népszerűsítésére. Legyőzhető távok, összességében jól futható útvonal, nincs nevezési díj… mi kell még?

Aztán jött a fekete leves, mert ez volt az a verseny, amit belengett annak a bizonyos Murphy nevű úrnak a szelleme, minden elromlott, ami elromolhatott, de azzal nyugtattuk magunkat, hogy Egynek jó, és bíztunk abban, hogy a második sokkal jobban fog sikerülni.

Tavaly azt írtam, hogy:

Hát akkor szedjük össze, hogy mi nem sikerült igazán: (1) az előnevezés (2) a rajtszámozás (3) a rajt (4) az útvonal.

Mi sikerült jól?

Az időm, az PB.

Hozzá tehettem, volna az eredményhirdetést is, de az annyira nem volt gáz…

Ha a tavalyi posztot nézem a versenyt szervező Rákosmente önkormányzata nagyon sokat tanult egy év alatt. Ha jól tudom az előnevezéssel nem volt gond, aki előnevezett megkapta a rajtszámát. A rajt… nos az az idén is kétesélyes, de arról majd később. Az útvonallal nem volt olyan gond, mint tavaly. Az eredményhirdetést másodkézből ismerem. Alfonzót idézve melodráma… a szervezőknek meló a helyezetteknek dráma.

Nos ez a poszt most azért születik, hogy jövőre a szervező azt kapja a pénzéért, amiért létrehozta ezt az eseményt. Boldog, vagy legalábbis vidám futókat.

Magam, mint ennek a blognak a szerzője úgy gondolom, hogy ha szerepem volt abban, hogy az idén az esemény nem blokkolta a piac forgalmát, nem idegesítette Rákosmente nem futó népességét, akkor már megérte a tavalyi írás.

rakosmente_3f.jpgSzóval az úgy volt, hogy idén nem is megyek a II. Hajrá Rákosmente versenyre, mert már messze esik, de előző héten a Futónagykövetek meggyőztek, hogy a tavalyi írás után kutya kötelességem. Hát legyen, mondtam, de ha nincs csomagmegőrzés (ezt tavaly is hiányoltam) már fordulok is vissza. A XVII. kerület nagy (majd 55 négyzetkilométer, majd 88 ezer fővel), még a helyi lakosoknak sem öt perc, hazaugrani, meg visszajönni egy verseny után, ha a többi programon is részt vennének…

Természetesen csomagmegőrzés az idén sem. De megoldottam…

Nevezés… Odamentem a főtéren felállított asztalhoz kaptam egy kérdést meg egy rajtszámot. A kérdések úgy szólt, hogy „9 km?” és máris én lettem az F137-es versenyző. Most azért jó lenne ismerni a rajtszámok kódolását… ez még később érdekes lesz, de nem mindegy, hogy a 37. induló, vagy a 137. lettem a kategóriában.

Később már jött az őrültekháza és a rajtszámozás káosza vált a kéziátkódolás következményeként… Ez bizony később fejfájást okozott a versenybíróknak is, amikor a tényleges női győztes szerintük negyediknek ért be… Egy-egy ilyen malőr már hazavágja a verseny hangulatát, főleg, ha senki sem csalt egyszerűen csak megint el lett kefélve a rajtszámozás. Csókolom a legfontosabb feladat jövőre ezt megtanulni!

Rajt… Már írtam tavaly is, hogy a meghirdetett két táv nem olyan örülten nagy, és nem igényel akkora forgalmi korlátozást, hogy a 3 és a 9 kilométert ne lehessen egymás után indítani, így az a szülő, aki a gyerekével is futna, meg a kilenc kilométert is lefutná, mind a két távon ott tud lenni… nem olyan nagydolog, csak egy kis figyelmesség kell hozzá.

…és az elcseszett rajtszám osztás hibáit is kiküszöböli… esetleg.

Mert hogy lett negyedik a női győztes? Hát úgy, hogy a képeken is szereplő átírásokat  a versenybírók nem vették észre… Így három rövidtávos felnőttet beírtak a 9 kilométeres távra… a győztes beérkezése előtt.

Eredményhirdetés… az szinte csoda, ha valahol nem csúszik. De azt a luxust kevesen engedik meg maguknak, hogy a meghirdetett kategóriákban ne adjanak át érmet, mert elfogyott, illetve ne az legyen a díjazás, amit meghirdettek. Itt ez megtörtént.

A verseny kiírás szerint:

Korcsoportok:
6-14 évig, 14-18 évig, 18 év felett

Díjazás:
Korcsoportok szerint, férfi-női kategóriában, az első három helyezett érem és sportszer díjazásban részesül.

rakosmente_fk.jpgNos ha jól számolom akkor ez a kiírás szerint a 36 díjazottat jelent. Maximum. Már, ha 14 éven aluliak is indulnak a hosszabb távon, és miért nem indulhatnának…

Szerintem ezt az éremmennyiséget elszámolni sem lehet.  ...és mégis sikerült!

Láttam a képeket a női dobogósoknak (hülye kifejezés, mert dobogó az nem volt) nem jutott érem. Se.
A sportszerdíjazásról ne is beszéljünk.

Nem az a baj, hogy önkormányzati lógós reklámajándékot kaptak a nyertesek. Hanem az, hogy nem ez volt meghirdetve. …és így jogosan érzik magukat becsapva. Mint ahogy jópofa dolog a tombola, ha… ha nem azt mondják, hogy minden 2-es végződő rajtszám nyer…

Csupa olyan apróság, ami elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel, viszont nagyon el tudja rontani azoknak az örömét, akiket szolgálna egy ilyen esemény.

És most visszatérnék a kiinduló ponthoz. Ne mondjuk azt, hogy ingyé’ jó ez is.

Egyrészt, mert nem vagyunk igénytelenek. Nem kell annak lennünk, hiszen ez az esemény minket akart kiszolgálni.

Másrész, mert nem volt ingyé’… csak nem volt nevezési díj. Az meg ugye nem ugyanaz. És most én is, ahelyett, hogy sok ember lelkes munkáját dicsérném, megint a bosszantó dolgokkal foglalkozom.

Hogy jövőre jobb legyen!

 

Máskülönben az időm az idén is jó lett. Meg vagyok elégedve. Magammal... meg a 4'20"-as tempómmal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr145533077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása