Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Az idei utolsó

2016. december 22. 06:00 - regulat

levezető-mód

Lassan zárjuk, zárom az évet. Például teljesítménytúráról ez lesz az idei utolsó bejegyzés, de ha minden igaz, akkor az utolsó futóversenyes poszt majd januárban fog kikerülni.  Szóval, akkor nézzük az idei negyvenedik teljesítménytúrát.

havazoookl.jpgTudom, hogy sokan unják a Budait, de lássuk be nekünk, a környéken lakóknak sokszor ez a legkézenfekvőbb túrázó hely. A szombati Budai piros után vasárnapra bőven elég volt egy komótos rövid útvonalú túra, így - bár lett volna lehetőség itt is, és más helyszínen is hosszabb távot választani - megelégedtem a HavaZOO – Oroszlán 13 TT távjának (MTSZ: 33 pont; rendező: Sarokkő Egyesület) tizenhárom kilométerével. Tavaly úgy is a hosszabb távról írtam.

A rajt helyszíne a Budaiban tartott túrák szentháromságából* a Szépjuhászné büfé volt ismét. Az útvonal könnyű, így egy kellemes három órás úttal számoltam, mint említettem ezen a hétvégén már futottam.

havazooen_kicsi.jpgAhogy ilyenkor számítani lehet, sok ismerős, és ismerős arc a rajtban. Gyors nevezés, és már mehettünk is az Árpádkilátó felé. Először a zöld körsétán megkerültük a Nagy-Hárs-hegyet, majd a zöld kereszten elindultunk a Széher úthoz, ahol átváltottunk a zöld sáv jelzésre.

Itt ugye szintén változott az út vonalvezetése a közelmúltban. A jelzés november eleje óta Végig megy a Szerb Antal utcán és már nem érinti a Fekete István utcát. Örömmel vettem, hogy ez az itiner térképén is így szerepelt.

Ez eddig örömkocogás volt lényegében lejtős úton, aztán jött a Battai lépcső. Azt hiszem eddigi túrázásaim során egyszer voltam olyan elvetemült, hogy a Battai lépcső - Apáthy-szikla szakaszt futottam. Végig. Mire felértem a sziklához fojt rólam a víz és szorosan zár fogsorral tartottam vissza a kikívánkozó tüdőmet. Most ilyen nem volt. Békés séta után Némi fényképezés a szikláról, mert olyan rég volt már Lipótmező…. meg messziről az Erzsébet-kilátó...

szemben.jpg

Innen kis kocogás a Vaskapu-hegy oldalában, majd a botozás az Árpád-kilátóhoz. A kilátónál a rövid és a hosszútáv kettévált. Mi, ahogy a táv neve is mondja az Oroszlán-sziklát és Hűvösvölgyet vettük célba a kék sávon, míg a hosszú táv a Farkas-torok felé vette az irányt.

Az Árpád-kilátó - Határnyereg – Hűvösvölgy megint csak egy kellemes lejtős menet két ellenőrzőponttal és a végén a kedvenc lángososommal. Bevallom egy kicsit el is gondolkodtam azon, hogy meg kéne állni egy lángos erejéig, de nagy valószínűséggel utána már nem lett volna kedvem továbbmenni.

 

langos.jpg

Ugye, hogy nincs értelme négy kilométert telehassal, kedvetlenül bandukolni, így a lángos most kimaradt.

Át a villamos és a Gyermekvasút pályája alatt a Nagyrétre, ott váltás balra a sárga körséta jelzésre, majd a piros keresztre. Az utolsó ellenőrző pont a Szépjuhászné útnál várt. Emlékezetes pont. Anno, az első HavaZOO-n, itt tértem le az útról… de erről már az emlegetett tavalyi posztban írtam.

Most nem volt gond. Hja, a rutin, meg az évek…

Innen a piros sáv egy kis kaptatóval felvisz a Hárshegyi körútra és bekísér a Szépjuhászné előtti parkolóba.

Szépen, kényelmesen 2:38:02 kellett ehhez a körhöz, de aki nem kocog, csak egy kicsit erősebben kilép az is beér bőven a négyórás szintidőn belül.

Értékeljünk**: Itiner: Kicsit szószátyár, a térkép és a táblázat bőven elég. 5 pont. Útvonal: szintén 5 pont. Frissítés: Tulajdonképpen a rövid távon nem is kéne, de van. 5 pont. Az ottfelejtési faktor: 5 pont

Pontozható plusz: Csomagmegőrzés hivatalosan nincs; track a Sarokkő honlapján van; a pontnyitás esetében csak a tapasztalataimra merek hagyatkozni. Az egyetlen pontőrös pont nyitási idejét hivatalosan nem tudom, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a Sarokkő ellenőrzőpontja együtt nyit a rajttal, így mindenképp futóbarát, azaz 6 km/h-nál gyorsabb sebességre nyit a cél… így összesen: 20+2 pont.

havazoout.jpg

és a szintrajz

havazooszint.jpg

 

ami a földet tapodta: ASICS-Gel Fuji Trabuco2;

ami támasztékul szolgált: Komperdell Carbon Balance;

a csomag: Diosaz Raid 10 (tartály nélkül);

ami az időt és az utat mérte: Garmin FR 220

 

 

*bár sok helyről indulnak teljesítménytúrák a budaiban mégis a megközelíthetőséget is figyelembe véve talán a legnépszerűbb kiindulási pontok: a Normafa, a Hűvösvölgyi Gyermekvasút és a Szépjuhászné büfé.

**2017-től ez a pontozás némileg változik, de úgysem a pontok számítanak… a változásról bővebben: itt

 

A rajtban készült képért köszönet Rakk Gyulának.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr9212063607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Long 2016.12.22. 07:41:18

Köszi a metszetet! Azért nekem sikerült a rövidtávot kiegészíteni és lementem a fenyôgyöngyéhez és vissza...

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2016.12.22. 08:05:27

@Mr Long: Klasszikus. :) Már az Árpád-kilátónál az elkavarás, nekem is sikerült amikor még nem ismertem a környéket, ráadásul valamelyik TT-kupa (vagy jelvényszerző mozgalom) is ott osztotta a díjait. Így valószínűleg sokan benézték a bal kanyart.

És a tavalyi posztban hivatkoztam is arra, hogy ezen a túrán 2013-ban, mintegy hat kilométer pluszt sikerül beletenni... egy Fekete-fej - Petneházy kitérővel, ami szép környék, de valahogy akkor testem, lelkem nem kívánta...
süti beállítások módosítása