Katarzis nélkül

futás, teljesítménytúra, és a kezdetekben görkorcsolya

Nosztrai kis kör

2018. március 01. 05:00 - regulat

Márianosztrára megérkezni jó. Ezt persze én mondom, nem a bentlakásos intézet lakói. Ők valószínűleg az elindulásnak Nosztráról jobban örülnek. Tulajdonképpen az egyik kezemen (pontosabban annak ujjain) meg tudnám számolni, hogy hányszor jártam Márianosztrán. Most volt a negyedik alkalom…

nosztra_kapu.jpg

Márianosztráról a legtöbb élményem az, hogy szürkület táján a Sukola kereszt irányából bekocogok a településre, át a kolostor kapuján, és... megérkezem. Véget ér a Pálos 70… A zarándoklat és teljesítménytúra. Nekem Nosztrára érni pozitív élmény.

Talán ezért is éreztem azt, hogy, ha csak egy rövid túra erejéig vissza kell menni. Hogy az eddigi jó élményekhez, még kapjak valami pluszt. Hogy kicsit beleszeressek… sikerült. Nosztra szerelmessé tett. Nem mintha eddig nem szerettem volna a Börzsönyt.

nosztra_fajdalmas.jpgA jóból néha a kicsi is elég. Néha elég csak szemlélődni, jelen lenni, érezni.

Nem véletlen, hogy ezúttal a rövid távra esett a választás. Nem, nem az ismeretlen hely miatt, hanem a belefeledkezés szabadsága miatt. A Nosztra 10 TT (MTSZ: 29,7 pont; rendező: Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület) csupa jót ígért, igaz a 10,1 kilométerre jutó 485 méter szintemelkedés magában hordozta a meglepetések lehetőségét.

Nevezés után irány a Kálvária…

A kényelmes séta végén hirtelen rövid, meredek kaptató visz fel a két kápolnához. Mert Márianosztrán két kápolna is jutott a kálváriára. Ott van a Szent Sír- Sziklasír kápolna, egy amolyan bástya szerű építmény fölötte egy szabadtéri oltár és mögötte ott a Fájdalmas Szűz tiszteletére emelt kápolna. Ez utóbbit le is fényképeztem. Ha az ember nem megy tovább már ezért is érdemes lett volna Nosztrára jönni.

De a túra útvonala tovább vezetett az Alsó-hegyre, ahol a második ellenőrzőpont várta a túrázókat. Persze a panoráma itt se kutya. Igazából nem gondoltam, hogy lesz ennél még jobb is, de csak azért, mert tényleg nem ismerem a környéket. Olyan hiba ez, amit a jövőben sürgősen orvosolni kellene. Vagyis inkább kell. Nincs mese.

nosztra_alsohegy.jpg

A következő ellenőrző pont a Kopasz-hegy… mit mondjak? Ez egy két kilométeres szakasz. Az ugye nem sok. De erre a két kilométerre jut cca 250 méter szintemelkedés, aminek a bő harmadát az utolsó négyszáz méteren kapja a túrázó.

Nem mondom, ezen a szombaton szerencsések voltunk, mert a nap nem melegítette annyira fel a havat, hogy az emelkedő sártengerré változzon, de így is jól jött a bot a feljutáshoz. Szidtam is azt, aki ezt a hegyet odarakta, egész addig, amíg fel nem értem. Ritkán mondok olyat, hogy a kilátás kárpótol a szenvedésért, de itt ez most igaz volt.

Most komolyan. Hát nem gyönyörű?

Regula Tamás (@regulatamas) által megosztott bejegyzés,

Viszont ahova felmegy az ember onnan le is kell jönni. Az mondjuk gyanús volt, hogy bár a túra útvonala itt például ki volt szalagozva a zöld háromszög jelzésig, mégis többen mintha kerülőutat választottak volna.

No de, a helyismeret hiánya szint felér a bátorsággal, így néhányan azok közé tartoztunk, akik a jelzett útnak vágtak neki. Hát izé…

Tulajdonképpen két dolgot sajnálok. Vagy inkább hármat.

Például azt, hogy nem tudok síelni, bár a két bot segítségével valami ahhoz hasonlatos módon csúsztam le a hegyről. Meg azt, hogy nem vettem fel a hóláncot, mert ugye ez csak könnyed túra, nem lehet, itt semmi gáz… mégiscsak amolyan családi táv….

De leginkább azt sajnálom, hogy nincs egy testkamerám (legyen az go-pro, vagy akármi), mert ezt a mutatványt, és nem csak az enyémet meg kellett volna örökíteni. Igazi esős-kelős, fenéken vagy bakancson csúszós (kinek-kinek igény szerint) lejövetel volt.

nosztra_le.jpg

Így csak a lejtő alján fotóztam egyet, úgy meg olyan szelídnek tűnik.

Utána tényleg kényelmes erdei út várta a rövidtáv túrázóit. Gondolom a két hosszabb távon akadt még érdekesség bőven. A Börzsöny és a tél igazán jó párosítás.

Nekünk a röviden, már csak szelíd lankák jutottak…

Meg némi hirtelen hideg a Bezina-patak völgyében…

Deja vu. Aztán rájöttem, hogy valamikor úgy 2016 októberében jártam itt egyszer, egy nem szervezett túrán. Csak úgy, hogy boldog legyen a születésnapom. Mondanám, hogy akkor jobb idő volt, de csak melegebb. Mindenesetre most az jár a fejemben, hogy ismételni kéne azt a túrát. Felmenni a Só-hegyre és nem azon röhögni, hogy a ködtől az orrunkig se látni, hanem rácsodálkozni az esztergomi bazilika kupolájára. Állítólag onnan látszik.

nosztra_bezina.jpg

Szóval, ha már ott volt a Bezina-patak, hát bemásztam a vízbe, pontosabban a vízből kiálló kövekre fotózni egyet.

…és séta. ...és séta ...és séta. Mert sétálni a téli erdőben kimondottan jó.

A bot nem is kellet, már csak kézben cipeltem. Visszaértünk Nosztrára.

nosztra_okl.jpgTalán a börtön közelsége, vagy inkább a naptól megolvadt, enyhén sarassá lett út tette, de a Rabtemető közelében akkorát estem, mint az ólajtó. Nem, nem a hegyen, ahol számtalan alkalom lett volna rá, hanem a tök sima úton… Ilyen az én szerencsém.

Cél. Emléklap. Kitűző… meleg tea, és zsíros kenyér, meg kolbászos…

Időt nem is írok, mert abszolút lényegtelen volt. Ez az út csak azért kellett, hogy újra beleszeressek… a Börzsönybe.

A pontozás nem maradhat el, különösen olyan túra esetében, ahol először jártam. Az itiner 5 pontos. Az útvonal is. A frissítés megint csak öt, s persze az ottfelejtés is. Hiába no, a BTHE rutinos rendező.

A rövidtáv mindenképpen futóbarát, hiszen az indításkor már rég nyitva vannak az ellenőrzőpontok. Volt csomagmegőrzés is (én úgy láttam), amit nem tudok, hogy volt-e track az útvonalakhoz, de ezt maximum kijavítom utólag. Most 20+2 pontot írok be a túrára.

Az útvonal, ahogy az órám mérte:

nosztra_ut.jpg

A szintemelkedés, ahogy az órám mérte:

nosztra_szint.jpg

ami a földet tapodta: Quechua Froclaz 500;

ami támasztékul szolgált: Komperdell Carbon Balance;

a csomag: Quechua MT20 (tartály nélkül);

ami az időt és az utat mérte: Garmin FR 220

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://withoutacatharsis.blog.hu/api/trackback/id/tr3513705294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása